Pametna klupa za novi pametni NS - na građanima odgovornost da je čuvaju i koriste na savestan način


Korak napred u stvaranju pametnih gradova

Novi Sad se nedavno priključio listi od 30 gradova iz 19 zemalja širom sveta koji poseduju pametnu klupu.

Posle Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, Novosadski Trg Republike, dobio je pametnu klupu.

Idejni tvorci ove klupe kompanija Strawberry Energy, smatraju da je ova klupa korak napred u stvaranju pametnih gradova.

“Pametni gradovi su industrija budućnosti i pametni gradovi i tehnologije koje čine pametne gradove su poprilično nedodirljive ljudima u njihovim svakodnevnim životima, klupa kao nešto što svako može da koristi usputno u toku dana je opipljiv primer pametnih gradova i ja se nadam da će pametne klupe poput ovih inspirisati ljude da dalje razvijaju tehnologije pametnih gradova i da naši gradovi postanu pametniji i da se uključe u tu trku sa tehnologijom”, rekao je Milan Bosnić, šef proizvodnje i opearacija “Stroberi enerdži” za RTV.

Strawberry Drvo na listi 25 inovacija koje svaki pametan grad mora da ima


Klupa se napaja putem čiste solarne energije i nudi mnogo više nego neki koncepti već viđeni u Srbiji gde možete samo da napunite svoj telefon. Optičku internet vezu, omogućila je kompanija Telekom Srbija.

Opcijama koje nudi ova klupa zaista svako može pristupiti bez mnogo muke. Dovoljno je da se povežete na wi fi mrežu klupe pomoću svog pametnog telefona, i odmah će Vam se prikazati sve informacije o okolini koje njeni senzori očitavaju kao i omogućiti pristup internetu.

Ova klupa predstavlja svojevrsan zalog za budućnost Novog Sada i Srbije, i na građanima je odgovornost da je čuvaju i koriste na savestan način.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: promo

Novi Sad dobio pametnu klupu: Punjenje mobilnih uređaja, internet, kvalitet vazduha, temperatura...