Ostali gradovi, nestale fabrike: Na 9% gradskog područja, odvija se 90% ekonomskih aktivnosti


Grad koji pruža uslove za dostojanstven život i zadovoljenje
svih potreba kako svojih građana, tako i građana svog gravitacionog prostora, uz jednake mogućnosti izbora za sve, koji predstavlja prostor za izgradnju inkluzivne, interaktivne i kreativne zajednice, integrišući sve slojeve svog nastajanja kroz istoriju.

Baš ovim rečima, tek usvojena Startegija urbanog razvoja Srbije predstavlja viziju na kojoj će se raditi naredne decenije.

Ovaj strateški dokument mnogo konkretnije i preciznije daje presek trenutnog stanja i izazova života u Srbiji. Na oko devet odsto gradskog područja Srbije, odvija se više od 90 odsto ekonomskih aktivnosti.

- Zato je razvoj urbane ekonomije ključni faktor za vođenje nacionalne politike - stoji u Strategiji.

- Osnovni problemi razvoja urbane ekonomije su zaostajanje u privrednim kapacitetima, snažna deindustrijalizacija praćena slabom reindustrijalizacijom u izvesnom broju gradskih naselja, relativno visoka nezaposlenost, slaba konkurentnost.

Problemi su i odliv visokostručnog kadra, siromaštvo, zaostajanje u tehničkom progresu, slaba i nekoherentna ekonomija, i nedostatak alternativnih koncepata razvoja zasnovanih na znanju i "zelenoj" ekonomiji.

Najveća odgovornost za urbani razvoj je na opštinama i gradovima. One, međutim, kubure sa finansijama. Strategija konstatuje da je ukidanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i njeno integrisanje u porez na imovinu, doprinelo smanjenju budžetskog potencijala lokalnih samouprava. Istovremeno, zaduženost lokala je porasla 37 odsto u periodu od 2013. do 2016. godine - sa 93,1 na 127,6 milijardi dinara, prenose Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Pexels