Oni su deo naše istorije, nadimak dobili i sportisti - Izumiru i to zahvaljujući ljudima, ipak ima Nade...


Oni su deo naše istorije, a mi smo ih doveli gotovo do istrebljenja

Nalazi se na grbu Srbije, po njemu su nadimak dobili i srpski sportisti. Moćna ptica raspona krila dva metra. Orao krstaš. Izumire i to zahvaljujući ljudima.

Mondo je posetio rezervat prirode u kojem je gnezdo svio poslednji par.

Bora i Eržika su jedini par orlova krstaša koji krstare srpskim nebom, a do pre 20 godina bilo je oko 10 takvih parova. Ovaj preostali par svio je gnezdo nedaleko od malog vojvođanskog sela Srpski Krstur.

U poslednje tri godine izrodili su pet mladih - pre dve godine rodili su se Duško i Lilika, a prošle godine na svet je došla i Nada, koja je, simbolično, baš to ime dobila u nadi da će krstaš ipak preživeti u Srbiji. Inače, svo troje sada lete negde i možda se i vrate nekada u Srbiju.

Početkom maja izlegla su se još dva mladunca koji će, kako se očekuje poleteti sledeće nedelje. Tada će se znati i pol mladunaca, jer dok su u gnezdu to nije moguće utvrditi.

Sagovornica Monda kaže sa su orlovi vrlo pametni i da osete čovekovo prisustvo čak i na kilometar, a ono što je zanimljivo je da ih više uznemiri čovek i njegov hod nego automobil.

"Mi smo optimistični, jer nam dobre vesti stižu iz Mađarske. Oni su 1995. spali na 30 parova krstaškog orla i od tada su puno uložili u projekte, tako da danas imaju oko 150 parova. Pošto se kod njih krstaš oporavlja, moguće je da se neke jedinke spuste ovde i da sa našim mladim pticama oforme par", rekla je Mišković za Mondo.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija, Flo Maderebner, Pexels