Objekat od istorijskog značaja: Počela dugoočekivana obnova kuće Mileve Marić i Alberta Ajnštajna


Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture
grada Novog Sada mr Siniše Jokića, izvođač radova je 26. juna, kako se to u svetu građevinarstva kaže, zvnično uveden u posao i tamo ugovoreni radovi uveliko teku. Da ih završe, prema ugovoru, majstori imaju vremena do oktobra ove godine, prenosi Dnevnik.

- Građevinsko-zanatski i konzervatorsko - restauratorski radovi na uličnoj fasadi i krovu kuće čuvene naučnice Milene Marić Ajnštajn je glavni zadatak majstora – kaže Siniša Jokić.

- Radovima su obuhvaćeni zamena oštećenih elemenata fasade i krova, restauracija i konzervacija ornamentike, odnosno malterske plastike, fasadne stolarije, te oluka i drugih limeni delova. U obnovu je ukuljučen i ajnfort prostor.  U tom delu kuće zidovi se moraju sanirati od vlage i okrečiti.

Najzahtevnija je sanacija poda popločanog klinker opekom. Klinker opeke ima i na fasadi. Te ploče moraju pažljivo da se skinu, očiste i  vrate nazad. 

Kada je reč o krovu, Jokić napominje da je predviđena kompletna zamena crepa i popravka, i eventualna zamena dotrajalih drvenih delova krovne  konstrukcije uz primenu vodonepropusnih i paropropusnih folija. Na prozorima, a ima ih 12 na fasadnom delu kuće, restauriraće se i ofarbati spoljna okna, dok će ajnfort kapija biti  u celosti restaurirana i konzervirana. Podrumski otvori će takođe biti sređeni.

Radovi na  ovoj kući deo su projekta obnove graditeljskog nasleđa Petrovaradina i Novog Sada. Bez PDV-a za taj posao izdvojeno je 8.066.000 dinara. Kad i za Marićevu raspisan je konkurs za izvođača radova na još dvema zgradama i taj posao uskoro bi trebalo da počne.

Kuću porodice Marić izgradio je 1907. godine po projektu arhitekte Mihajla Petljanskog, Miloš Marić, otac srpske naučnice Mileve Marić Ajnštajn. Visoka, prostrana, parterna kuća u osnovi u obliku ćiriličnog slova P, jedna  je od sličnih  u uličnom nizu, sa bogato dekorisanom fasadom  u stilu neobaroka. Ulično krilo ima dva prostrana stana sa šest soba, dok su u dvorišnim krilima još dva stana. Enterijer uličnih stanova je očuvan sa visokim kaljavim pećima.

Mileva je sa nepunih 20 godina otišla iz porodične kuće na studije politehnike u Cirih, gde je upoznala budućeg supruga Alberta Ajnštajna. Dolazila je u Novi Sad u posetu porodici, a u dva navrata 1905. i 1907. godine i sa svojim poznatim suprugom. Savremenici su je pamtili kao genijalnu matematičarku, a sačuvana Ajnštajnova pisma svedoče da su zajedno radili na Opštoj teoriji relativiteta za koju je on 1922. godine dobio Nobelovu nagradu. Kao porodična kuća velike srpske naučnice, objekat ima istorijski značaj što je zabeleženo na spomen ploči.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo