Novi Sad ima 11 pobratima s tri kontinenta: Most Novi Sad u Noriču, park u Modeni, trg u Dortmundu...


Modena, grad i provincija, ipak zauzimaju počasno mesto

Kada je 7. aprila 1964. godine potpisivao Povelju o bratimljenju dvaju gradova, predsednik Skupštine sreza Novi Sad Mladen Čomić verovatno nije pretpostavljao da će ih 55 godina nakon Modene, Novi Sad na spisak gradova-pobratima dodati još deset s tri kontinenta.

Na bronzanoj tabli Gradske kuće tako su sada imena i kineskog Čangčuna, nemačkog Dortmunda, engleskog Noriča, atinske opštine Ilijupoli, crnogorske Budve, rumunskog Temišvara, ruskog Nižnjeg Novgoroda, mađarskog Pečuja, beloruskog Gomelja i meksičke Toluke, prenosi Dnevnik.

Modena, grad i provincija, ipak zauzimaju počasno mesto, ne samo po prvenstvu već i po tome što jedna od najpoznatijih ulica u Novom Sadu nosi ime svog italijanskog pobratima, a u Modeni se jedan park zove Novi Sad.

I dok je prvu povelju s italijanske strane potpisao predsednik Administrativne uprave Provincije Modena, 20 godina kasnije to prijateljstvo je učvršćeno i produbljeno Sporazumom o daljoj saradnji provincije i grada Modene i Novog Sada. Tom prilikom, 17. marta 1984. godine, sporazum su parafirali gradonačelnik Modene Mario del Monte i predsednik novosadske Skupštine Zdravko Mutin. Trenutno, dva grada sarađuju u ekonomskoj razmeni i projektima, turizmu, na komunalnoj infrastrukturi, podizanju kapaciteta opštinske organizacije i uprave, oko kulturnih programa i manifestacija, u sportu i humanitarnoj pomoći.

Trebalo je da prođe 17 godina da bi 10. novembra 1981. godine tadašnji predsednik Skupštine Novog Sada Jovan Dejanović na listu gradova-pobratima svojim potpisom dodao i kineski grad Čangčun. U godinama kad je grad dobio Spens, Most Slobode, novu zgradu Srpskog narodnog pozorišta, ni prijateljstvo s gotovo 7.700 kilometara udaljenim gradom u najmnogoljudnijoj zemlji sveta nije delovalo nezamislivo. S Kinezima je Novi Sad tada uspostavio saradnju u ekomonskoj razmeni i projektima, obrazovnim programima, zdravstvu i kulturnim programima i manifestacijama.

Kao tradicionalno otvoren grad, čiji su stanovnici pripadnici 26 različitih nacionalnih zajednica, Novi Sad svoj identitet zasniva na bogatstvu različitosti, koje je kamen temeljac njegove istorijske i kulturne baštine. Negujući odnose saradnje ne samo s gradovima u najbližem okruženju, Novi Sad je tokom decenija uspostavio i negovao prijateljske odnose s brojnim gradovima u inostranstvu, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Novi Sad dobio trg u Dortmundu - u Modeni ima park, u Noriču most sa svojim imenom