Novi Sad dobio novi bulevar: Klisa, Slana bara i Vidovdansko naselјe - kao moderan deo grada (FOTO)


Vrednost radova je iznosila 702.237.882 dinara

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zoranom Mihajlović,  predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i direktorom JP „Putevi Srbije“ Zoranom Drobnjakom obišao Sentandrejski put gde su okončani radovi na izgradnji nove saobraćajnice bulevarskog tipa, i to na potezu od kružne raskrsnice sa Primorskom ulicom do Velebitske ulice u dužini od 1380 metara.

Vrednost radova je iznosila 702.237.882 dinara, a finansirali su ih zajedničkim sredstvima Grad Novi Sad i AP Vojvodina sa učešćem od po 35%, kao i JP „Putevi Srbije“ koje je učestvovalo sa 30% u finansiranju.


- Ono što smo rekli to smo i uradili. Ovo je treći bulevar koji otvaramo, a radimo još tri bulevara u Novom Sadu. Sada imamo zaista daleko lakšu situaciju pošto sarađujemo i sa pokrajinskom i republičkom vladom sa lakoćom, i danas se u Novom Sadu ne raspravlјa šta je čija nadležnost, nego se zbrajamo i ujedinjujemo oko najvažnijih projekata. Meni je srce puno, jer od danas Klisa, Slana bara i Vidovdansko naselјe nisu „neki delovi grada preko kanala“, nego postaju jedan potpuno novi, moderan deo grada, obogaćen novim sadržajima.


Ovaj projekat i zahtevi su došli upravo od građana tih mesnih zajednica i hvala im na strplјenju i podršci. Na ovome nećemo stati. Veoma brzo ćemo nastaviti sa izgradnjom deonice od Velebitske ulice do Zmajevačkog puta, po okončanju imovinsko-pravnih odnosa. Jedan most preko kanala smo rekonstruisali, a jedan novi ćemo izgraditi, tzv. „most blizanac“ i krećemo u izgradnju vrtića u Orahovoj ulici. Takođe, u ovom delu grada radi se na kanalizaciji, javnoj rasveti, asfaltiranju ulica, izgradnji nove kulturne stanice na Slanoj bari, a iz Sentandrejskog puta sada možemo  da širimo infrastrukturu svuda na bočne ulice - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović čestitala je Novosađanima na novom bulevaru.


- Mi zaista radimo zajedno i to je dobitna kombinacija. Sve što su Pokrajinska vlada, Grad Novi Sad i Vlada Republike Srbije dogovarali i planirali, sve je realizovano. Prelep je Novi Sad sa ovakvim bulevarom, a biće još lepši nakon njegovog ozelenjavanja za koje je obezbeđen 21 milion dinara. Danas u Srbiji ima oko 40 000 aktivnih gradilišta, a pre samo pet godina bilo ih je 2 000. Ta velika razlika u broju i napredak su rezulatat našeg zajedničkog rada, stabilne politike i dobrih finansija u zemlјi, jer danas možemo da ulažemo u infrastrukturu.


Čeka nas Fruškogorski koridor, auto-put i brza saobraćajnica, brza pruga Beograd-Budimšešta i još mnogo toga. Naš moto je „Nema male ulice i svaki metar puta je važan“ - rekla je Zorana Mihajlović.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je naglasio da će po uzoru na ovaj zajednički posao vezan za Sentandrejski put, biti mnogo novih projekata, i to da će u septembru biti otvorena nova, moderna Centralna kuhinja za Predškolsku ustanovu, da će u oktobru biti pušten u funkciju jedan deo Naučno-tehnološkog parka koji će koristiti FTN, zatim da će u novembru biti završena zgrada RTV „Vojvodine“, a u decembru će početi radovi na izgradnji Kliničkog centra Vojvodine.

- To su gotove i opiplјive stvari koje radimo zajedno - Republika, Pokrajina i Grad i samo to okuplјanje i zajednička snaga obezbeđuju jedinstvo na ovim projektima koji daju konkretne rezultate – rekao je Mirović.

Sentandrejski put je put višeg ranga - državni put II A reda, a njegovim proširenjem će se regulisati saobraćajne gužve na tranzitnom pravcu u grad, kao i u lokalnom saobraćaju. Takođe, ova investicija doprinosi kompletnom uređenju komunalne infrastrukture u tom delu grada i postiže se veći urbani razvoj na teritoriji mesnih zajednica Klisa, Slana bara i Vidovdansko naselјe. U pitanju su dve kolovozne trake, širine po sedam metara sa po dve saobraćajne trake, sa razdelnim ostrvom, pešačkim i biciklističkim stazama obostrano, kao i parking mestima, gde to prostorna ograničenja dozvolјavaju. Prateća infrastruktura podrazumeva i kolektor atmosferske kanalizacije radi efikasnog odvođenja atmosferskih voda sa kolovoza, a rekonstruisana je i postojeća vodovodna mreža, postavlјena su tri semafora i novo javno osvetlјenje.

Za deonicu Sentandrejskog puta od Velebitske ulice do Zmajevačkog puta dužine od 850 metara u toku je inovacija postojeće tehničke dokumentacije i rešavanje imovinsko - pravnih odnosa za tu deonicu, i to za izgradnju saobraćajnih površina, vodovoda, kanalizacije, atmosferske kanalizacije i javnog osvetlјenja.