Do kraja godine uklanjanje 24 radioaktivna gromobrana sa zgrada u Novom Sadu


Demontaža 24 radioaktivna gromobrana

Radioaktivni gromobrani biće do kraja godine uklonjeni sa 24 objekta u Novom Sadu, saznaje 021.rs.

Ovaj posao će uraditi firma koju će Gradska uprava odabrati na tenderu vrednom 13 miliona dinara sa PDV-om.

Novi Sad bi tako trebalo da ostane bez skoro svih radioaktivnih gromobrana i to pet godina nakon što je istekao rok za njihovu demontažu.

Tek prošle godine je urađena studija i provereno koliko je radioaktivnih gromobrana ostalo, nakon čega je lokalna vlast izdvojila novac za njihovo uklanjanje.

Uprava za zaštitu životne sredine je javnom nabavkom predvidela da se obavi demontaža 24 radioaktivna gromobrana na bezbedan i siguran način i da se oni transportuju u skladište Javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije".

Nakon toga, na svim objektima sa kojih su uklonjeni opasni gromobrani, biće postavljeni novi, obični. Među objektima koji se nalaze na spisku su pojedine bivše fabrike, ali i Osnovna škola "Prva vojvođanska brigada" na Novom naselju, Hotel "Sajam", stanica policije u Kralja Petra I i šest stambenih zgrada.

Rok za uklanjanje gromobrana je 90 dana od stupanja na snagu ugovora. S obzirom da se tender završava 6. avgusta i ukoliko bude ponuda potrebno je odabrati, može se očekivati da radovi uslede tokom septembra.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija