Besplatni udžbenici za više od 3.500 prvaka u Novom Sadu


Učenici prvog razreda dobiće sve udžbenike

Nabavka udžbenika za prvake svih nosvosadskih osnovnih škola, za koju je Grad izdvojio 25,7 miliona dinara, kako kažu iz Gradske uprave za obrazovanje, biće sprovedena tokom leta, a do 26. avgusta izdavači će biti obavezani ugovorima da isporuče udžbenike na adrese novosadskih škola.

Učenici prvog razreda dobiće sve udžbenike koji su predviđeni školskim planom, uključujući i one za strani jezik. Osim njih, i učenicima koji pravo na besplatne udžbenike ostvaruju preko Ministarstva prosvete, putem te inicijative biće nabavljeni udžbenici koji im nedostaju.

Novac za tu namenu obezbeđen je kroz Program korišćenja sredstava za viši kvalitet obrazovanja i vaspitanja za 2019. godinu, a na osnovu njega učenici prvog razreda dobiće na poklon „Prvarice” i „Azbučne dobrodošlice”, za koje je izdvojen 1,8 milion dinara. Takođe, najboljim osnovcima, u koje spadaju i učenici sedmog i osmog razreda pri Gimnaziji „Jovan Jovanovioć Zmaj”, biće finansirana poseta Srpskoj kući na Krfu u vrednosti od 2.988.000 dinara, 5.601.480 dinara je izdvojeno za organizovane posete osnovaca i srednjoškolaca Pozorištu mladih, dok će učenici šestog razreda osnovne škole, te prvog i drugog razreda srednje obići Narodni muzeju u Beogradu, za šta je obezbeđeno 567.750, odnosno 598.800 dinara.

Iz Gradske uprave za obrazovanje kažu da je do sada u prvi razred upisano 3.794 učenika te će za sve njih biti obezbeđeni udžbenici, kao i da roditelji ne moraju da brinu jer i dete koje bude upisano naknadno ostvariće pravo na besplatne knjige.

Početkom meseca saopšteno je da će, na inicijativu gradonačelnika Miloša Vučevića, svim učenicima prvog razreda osnovnih škola na teritoriji grada biti obezbeđeni besplatni udžbenici.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo