2,2 milijarde dinara za gradnju 548 jeftinih stanova u Novom Sadu - na novom novom naselju


U planu i veliki broj parking mesta, igrališta...

Izgradnja tri zgrade sa po tri lamele i ukupno 548 stanova trajaće najmanje 480 kaledarskih dana, saznaje 021.rs.

Posao je pripao firmama "Best izgradnja" iz Novog Sada i "Set" iz Šapca na tenderu koji je sprovelo preduzeće "SPV Dunav". Ovu firmu je Vlada Srbije formirala u novembru prošle godine sa ciljem izgradnje zgrada za bezbednjake u vojvođanskoj prestonici, a njime direktno upravlja Građevinska direkcija Srbije.

Iz dokumentacije "SPV Dunav", u koju je 021.rs imao uvid, može se zaključiti da će se izgradnja finanasirati preko kredita od 2,4 milijarde dinara, koji će biti obezbeđen direktnim pregovorima sa bankama mimo postupka javne nabavke. Naime, "SPV Dunav" na računu nema te pare, jer je vrednost firme 128 miliona dinara koliko je Vlada Srbije zaključno sa 15. julom ove godine upisala kao osnivački kapital ovog preduzeća.

Kada će početi izgradnja 548 stanova na Novom naselju za sada nije poznato, jer je pre nekoliko dana raspisan tender vredan 12 miliona dinara za izbor firme koja će raditi pirotehničku kontrolu tokom izgradnje zgrada zbog mogućih zaostalih eksplozivnih naprava. Naime, stambeno naselje će se graditi na zemljištu koje je duže od jednog veka služilo prvo za aerodrom, a potom se na njemu nalazila kasarna "Jugovićevo". Ovaj prostor je bombardovan tokom Drugog svetskog rata i 1999. godine, a u proteklih 20 godina su prilikom gradnje stambenih objekata ovde pronalažene avio-bombe.

Takođe, pre početka bilo kakvih radova teren će biti posebno proveren, jer je "SPV Dunav" sproveo i posebnu javnu nabavku za razminiranje, a koje će izvesti "Milenijum tim" (Millennium team) iz Beograda po ceni od 36,2 miliona dinara bez PDV-a.

Da radovi neće početi skoro, moglo se naslutiti i iz izjave ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović koja je pre nekoliko dana govorila o izgradnji stanova za bezbednjake i izrazila nadu da će do kraja ove i tokom naredne godine krenuti svi planirani projekti. Do sada su radovi počeli, odnosno privode se kraju u Vranju i Nišu, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija