120 godina star objekat u centru NS - sličan postoji samo u Beču: U planu otvaranje za javne posete


Nakon radova on će zadržati svoj autentični izgled

U centru Novog Sada u toku je restauracija Vladičanskog dvora. To zdanje je pod zaštitom države, a nakon ovih radova on će zadržati svoj autentični izgled.

Vladičanski dvor, jedan od simbola Novog Sada ima svoju posebnu namenu, ali je ujedno i važan spomenik kulture i simbol jednog vremena. Zbog toga je uvršćen u plan restauracije i nakon obnove fasade nastaviće se i ostali radovi na njegovoj obnovi, prenosi RTV.

Godine 2007. dvor je proglašen za kulturno dobro, a osim potvrde njegove važnosti kroz restauraciju, postoji ideja i da se u budućnosti neki njegov deo otvori i za javne posete.

"Kad se radi spomenik kulture, moram reći našoj javnosti da se ne gleda novac i da se ne gledaju rokovi, koliko je bitan kvalitet radova. To je skoro 120 godina star objekat. On je remek delo, s obzirom na sličan postoji samo u Beču i nigde drugo. To je jedan spoj vizantijsko srpske civilizacije", kaže Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Vladičanski dvor izgrađen je 1901. godine, a iako je on jedan od prepoznatljivih tački Novog Sada, baš zbog restauracije biće omogućeno da se u narednih 100 godina on sačuva u najboljem mogućem svetlu.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

Istorija NS (FOTO): Vladičanski dvor početkom XX veka