Zmije u Novom Sadu: Nema razloga za paniku, jer su bezopasne - zaštićene vrste


Stručnjaci ističu da nema razloga za paniku, jer su bezopasne

Proteklih nedelja u Novom Sadu građani su se na različitim lokacijama susreli sa zmijama.

Najpre se pojavila vest o zmiji na Novom naselju, a potom su pronađene i u Petrovaradinu, kao i na Adicama kod Kamenjara.

Ti gmizavci u Novom Sadu nisu retkost, jer je grad nikao upravo na prostoru koji je nekad bio bogat zmijskim vrstama.

Kako građani reaguju na to i da li su ih sretali?

Prva, takozvana najezda zmija upravo je u martu, kada one izlaze iz zimovnika, a u ovom periodu, kada je vodostaj Dunava visok, one traže pogodnije stanište. Stručnjaci kažu da ipak nema razloga za strah.

„One su oduvek i uvek tu, ne primećujemo ih zato što one ne vole da su u blizini ljudi i uvek kada primete čoveka, čak i otrovne zmije, gledaće da pobegnu, a ne da se sučeljavaju sa čovekom. Međutim, mi smo zauzeli njihovo mesto, mi smo izgradili svoje gradove, svoje vikendice na njihovim staništima i one nemaju više gde da beže...

Naravno da će izaći na kej ili da će se pojaviti na Štrandu i mislim da mi više obzira treba da imamo prema njima jer smo se mi naselili na njihovom staništu“, kaže Olivera Bjelić Čabrilo, Departman za biologiju i ekologiju, PMF, Novi Sad, prenosi RTV.

Kazne za ubijanje zmija se kreću od 14.000 do 100.000 dinara. U Vojvodini od otrovnica žive poskok i šarka, ali one se nalaze u malim izolovanim područjima. Savet građanima je da ukoliko primete zmiju kontaktiraju Zavod za zaštitu prirode ili "Zoohigijenu".

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope