Većim kaznama do čistijeg i mirnijeg Novog Sada - građani Srbije lako se privikavaju na red u državama Evrope


Povećanje novčanih kazni za građane s 8.000 dinara na 25.000

Novčane kazne za najveći broj komunalnih prekršaja, nakon sednice Skupštine grada zakazane za utorak, trebalo bi da budu povećane do zakonskog maksimuma, kako za građane, tako i za nadležna javna i komunalna preduzeća, pravna lica i preduzetnike.

Na dnevnom redu gradskog parlamenta naći će se predlozi izmena odluka koje uređuju održavanje čistoće, zelenih površina, Keja, držanje kućnih ljubimaca, a koje predviđaju, između ostalog, povećanje novčanih kazni za građane s 8.000 dinara na 25.000 za, blago rečeno, prljanje grada i uništavanje javne imovine.

– Uputili smo predlog Skupštini grada da se drastično povećaju kazne za komunalne prekršaje – rekao je za Dnevnik gradonačelnik Miloš Vučević.

– Izmenili smo niz odluka koje uređuju taj domen i sve smo, po pitanju procesnih stvari, učinili kako je inspekcija tražila, da ne bi bilo posle: „Nismo u mogućnosti da postupamo jer u odluci nije definisano“.  Sad ćemo da vidimo da li ćemo da kažnjavamo one što bacaju otpad, koji pljuju žvake, ne čiste za ljubimcima, i hoćete li vi, mediji, da nam pomognete da osudimo one koji nam prljaju grad, i hoćemo li da budemo lep i čist grad? Bez kaznene politike to ne može.

Kao dokaz tog stava, naveo je primer građana Srbije koji se brzo i lako privikavaju na red u državama Evrope.

– Sad samo da to ne svedemo na čuvenu srpsku priču: „Tamo su veće plate“. Sad su kod nas kazne u skladu s našim platama i maksimalno smo ih povećali – rekao je Miloš Vučević. On je dodao da očekuje „plebiscitarnu podršku“ građana za te poteze, pošto često kritikuju da grad nije dovoljno čist, te da je sve prljaviji i da nema dovoljno građanske svesti.

– Mora mnogo više da se radi s decom u školama. Ako svuda bacamo smeće, ne postoji komunalno preduzeće, ne postoji direktor, na postoji gradonačelnik ni budžet koji može očistiti grad. A „Čistoća“ može, i mora da radi bolje – poručio je Vučević.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/JkpCistocaNoviSad

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope