Uručeni ugovori mladim bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća


Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju
i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, uručili su ugovore mladim bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

Program za kupovinu kuća na selu jedan je od najaktuelnijih podsticajnih programa koje realizuje Zavod za ravnopravnost polova. Obraćajući se prisutnim mladim parovima, direktorka Zavoda Diana Milović je rekla da je jedan od najvećih strahova svakog čoveka kako obezbediti krov. „Upravo iz tog razloga“, istakla je direktorka, „posebno mi je drago što smo danas ovde i što novih 30 parova od danas ima krov nad glavom“.

Ciljevi Konkursa bili su usmereni na podsticanje razvoja ruralnih sredina, oživljavanje i podmlađivanje vojvođanskih sela kroz dolazak dece i povećanje nataliteta, kao i iniciranje procesa poboljšanja demografske strukture kao preduslova za pokretanje privrednih aktivnosti.

Pokrajinski sekretar Predrag Vuletić je, obraćajući se mladim parovima, naglasio da je privilegija ovih mladih ljudi da su birali gde će da žive, ali svakako i velika hrabrost da se presele ili ostanu na selu. U Vojvodini, prema statističkim podacima, ima 465 naselja, 52 su gradska, a ostala seoska ili mešovita, rekao je Vuletić i izneo podatak da je u čak 40 odsto manje naseljenih mesta živi manje od 1000 stanovnika.

„Zabrinjavajući su podaci da je u 74 naselja manje od 1000 stanovnika, u 50 je manje od 500 stanovnika, u 43 naselja imaju manje od 200 stanovnika, dok u 13 naselja ima manje od 100 stanovnika, a u četiri vojvođanska naselja živi manje od 50 stanovnika“, naveo je Vuletić.

U prethodnih pet godina i šest konkursnih ciklusa za ovu namenu dodeljen je 241 milion dinara.

„Racionalno korišćenje budzeta, kakvo smo pokazali u prethodnom periodu, omogućava nam da nađemo sredstva za programe koji su od suštinskog značaja“, rekao je Vuletić i pozvao mlade parove da prate i druge podsticajne programe koje realizuje Pokrajinska vlada.

POPULARNO