U Novom Sadu pod zaštitom četiri parka i šest stabala - u proceduri zaštita još četiri stabla


Što se tiče pojedinačnih stabala, u gradu ih je zaštićeno šest

Novi Sad može da se ponosi zaštićenim prirodnim dobrima koja ga krase, kako celim parkovima, tako i pojedinačnim stablima, a svi oni predstavljaju spomenike prirode.

Tako su pod zaštitu stavljeni: Dunavski park, Futoški i Kamenički park, ali i park Instituta u Sremskoj Kamenici.

Što se tiče pojedinačnih stabala, u gradu ih je zaštićeno šest: koprivić u Ulici Modene u centru grada, zatim američki platan na Sajlovu, američki platan u Futogu u Poljoprivrednoj školi, kao i platan u dvorištu OŠ „Miloš Crnjanski”.

Osim njih, zaštićen je i dud na čenejskom salašu i javorolisni platan u dvorištu kasarne „Arčibald Rajs.” Kako su nam rekli iz Grada, Zakonom o zaštiti prirode utvrđene su nadležnosti i obaveze jedinica lokalne samouprave u oblasti zaštite prirode. Nadležni organ jedinice lokalne samouprave donosi akt o zaštiti područja od lokalnog značaja koje pripada trećoj kategoriji zaštite, a koji je zasnovan na naučnoj i stručnoj osnovi – studiji zaštite, koju je izradio Zavod za zaštitu prirode, prenosi Dnevnik.

Stručne poslove zaštite prirode i prirodnih dobara u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini (uključujući grad Novi Sad) obavlja stručna ustanova – Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Shodno tome, uslove da se neko drvo stavi pod zaštitu na gradskom nivou, propisuje upravo ta ustanova.

– Oni nam daju potrebne uslove, zasnovane na naučno-stručnoj osnovi – kaže za Dnevnik master inženjer životne sredine i savetnik za poslove zaštite prirode u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine Gojko Palalić.

– U proceduri je zaštita još četiri stabla od velikog značaja, a reč je o hrastu lužnjaku na Petrovaradinskoj tvrđavi, stablu ginka kod hotela „Park”, te stablima koprivića i tise u Ulici Miroslava Antića. Nama su dostavljene studije zaštite za pomenuta četiri stabla, za koje trenutno pripremamo nacrt odluke. Nadam se da će u budućem periodu i ona biti stavljena pod zaštitu.

Po njegovim rečima, postoji srednjoročni program zaštite prirodnih dobara za period 2011- 2020, na osnovu kojeg postoje stabla koja su predviđna da se stave pod zaštitu. Međutim, dešava se da Pokrajinski zavod za zaštitu prirode odustane od zaštite, iako je studija urađena.

– Može se desiti da stablo počne da napada neka bolest i u tom slučaju, nažalost, nema osnove takvo stablo štititi – kaže Palalić. – To se upravo desilo s platanom u letnjikovcu Eparhije bačke, koji je planiran da se stavi pod zaštitu. Ipak, u međuvremenu se od te ideje odustalo jer se stablo razbolelo.

I građani mogu dati inicijativu da se neko drvo stavi pod zaštitu, posle čega stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda izlaze na teren i rade valorizaciju predmetnog stabla. Na osnovu rezultata, odlučuje se o tome da li je to moguće. U budžetu postoji novac za održavanje zaštićenih stabala, a Gradska uprava za zaštitu životne sredine svake godine od JKP „Gradsko zelenilo” dobija izveštaje o ostvarivanju programa upravljanja zaštićenim stablima. Po tim podacima, nijedno stablo nije zaštićeno od 1995. godine, izuzev platana u OŠ „Miloš Crnjanski”, za koji je 2002. godine doneta odluka da se zakonom zaštiti.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo
ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO