Spomenik mira na Petrovaradinskoj tvrđavi nova turistička atrakcija


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa
predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić prisustvovao otkrivanju spomenika mira „One Day“, trajne konceptualne instalacije koja je nastala kao rezultat saradnje fondacije „EXIT“ sa legendarnom multimedijalnom umetnicom i ikonom mirovnog pokreta Joko Ono, uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i kompanije NIS.

- Mnogo je simbolike i razloga zbog kojih smo večeras ovde, na ovo vidovdansko veče u podnožju Petrovaradinske tvrđave. To je tvrđava mira i simbol otpora, opstanka i začetka našeg lepog Novog Sada, jer je upravo od Tvrđave krenuo razvoj grada. Ova umetnička instalacija simbolizuje nešto što je bilo karakteristično za ovo podneblje, a to je brod zvani „šajka“. Mi težimo tome da ne pobedi palanački duh u Novom Sadu i da on bude snažan polumilionski, srednjoevropski grad. Moramo stalno da stvaramo i pružamo nove sadržaje, pre svega za nove generacije koje treba da ostanu u Srbiji, a istovremeno da čuvamo i unapređujemo ono što je naše kulturno nasleđe. Mi tako radimo paralelno na dva procesa- čuvamo istorijsko nasleđe i snažno idemo u modernizaciju našeg grada.

Samo ime grada kaže da on uvek mora biti nov, progresivan i hrabar, onaj koji uvek ide napred -  rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da je zahvaljujući Vladi Republike Srbije, nakon podgrađa Petrovaradinske tvrđave, od juče i Almaški kraj stavljen pod poseban režim zaštite, tako da je sada i najstariji deo grada sa bačke strane na taj način sačuvan.

Otkrivanjem spomenika obeležena je i stogodišnjica potpisivanja Versajskog mirovnog ugovora, kojim je zvanično okončan Prvi svetski rat, a program je simbolično otvorio Novosadski dečji hor, koji je izveo numeru „Imagine“, dok je na zatvaranju nastupio bend „The Bestbeat“, jedan od najboljih Beatles tribute sastava na svetu.

Novu turističku atrakciju koju će krasiti Novi Sad i Petrovaradinsku tvrđavu, pohvalila je i premijerka Brnabić.

- Svaki put kada dođem u Novi Sad on je sve lepši. Neverovatne su stvari koje se dešavaju u ovom gradu i hvala što je celoj Srbiji i ovom regionu doneo dve prestižne evropske titule, za kulturu i omladinu. Danas, simbolično na Vidovdan, promovišemo mir. To je za nas veliki i emotivan praznik, sa mnogo pobeda i poraza, a ono što nam je i dalje najpotrebnije jeste mir. Mi treba da gradimo jedan drugačiji Balkan i Novi Sad nam u tome pomaže. Zajedno kreiramo drugačiji imidž Srbije i nudimo svetu kulturu i produkte kreativnih industrija. Smatramo da je moć u 21. veku upravo u kulturi i obrazovanju, u idejama i inovacijama, u kreativnosti. Moć oružja, sile kao takve, je moć koja je ostala u 20. veku. Mi napredujemo ka Evropskoj uniji, kao najvećem mirovnom projektu na svetu koji je osigurao najduži mir u Evropi ikada, i tome smo potpuno posvećeni, jer nam je takav projekat neophodan na Balkanu - rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Otkrivanju spomenika su prisustvovali i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, osnivač i direktor „EXIT“ festivala Dušan Кovačević, zamenik generalnog direktora NIS Vadim Smirnov i direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković, a video porukom se obratila i Joko Ono.

Joko Ono je u poruci naglasila da je inspiraciju pronašla u tradicionalnom srpskom vojnom brodu, takozvanoj „šajki“, dok su iz „EXIT“-a poručili da je Petrovaradinska tvrđava simbolično odabrana kao najveće defanzivno vojno utvrđenje u Evropi izgrađeno u 18. veku.

Spomenik se nalazi u podnožju Tvrđave, na Кameničkom  putu. Ceo projekat vezan za kreiranje i instalaciju „Spomenika mira“ realizovala je „EXIT“ fondacija u sklopu priprema Novog Sada za preuzimanje titule Evropske prestonice kulture 2021. godine, a u okviru programske platforme „Tvrđava mira“ uz podršku Grada Novog Sada, Fondacije „Novi Sad 2021“ i kompanije NIS.

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...