Slede skupi i kompleksni radovi - Čišćenje Velikog bačkog kanala


Petog juna u Vladi Srbije biće potpisan memorandum o saradnji

Preduslovi za čišćenje zagađenog Velikog bačkog kanala su u najznačajnijem delu ispunjeni. Završen je prečistač otpadnih voda u Vrbasu i veći deo kanalizacione mreže. Skupi i kompleksni radovi koji slede zahtevaće saradnju i učešće republičke, pokrajinske i lokalne vlasti.

Ministri Državne uprave Branko Ružić i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima, posetili su danas Vrbas i sa rukovodstvom opštine razgovarali o narednoj fazi remedijacije Velikog Bačkog Kanala i otvaranju prečistača otpadnih voda za Vrbas i Kulu.

Petog juna u Vladi Srbije biće potpisan memorandum o saradnji čime će opština Vrbas zajedno sa pokrajinskom i republičkom vladom ući u proces rešavanja ovog ogromnog ekološkog problema.

Do puštanja u redovan rad prečistača koji je do sada koštao više od 20 miliona eura biće neophodno formirati zajedničko preduzeće opština Vrbas i Kula sa 12 kvalifikovanih i stručno osposobljenih radnika.

Prečistač otpadnih voda u Vrbasu, početkom godine pušten je u probni rad, a lokalna samouprava obezbedila je priključenje na gasnu mrežu i izgradnju pristupnih puteva. Preostaje da se završi kanalizacija u selima opštine, a u samom Vrbasu kanalizaciona mreža je krajem prošle godine izgrađena u potpunosti.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO