Samo u Beču više od 7.000 Srba koji drže mala i srednja preduzeća


Najduže se na radu u inostranstvu zadržavaju u Francuskoj
Švajcarskoj i Nemačkoj, podatak je koji su zvanično, u zajedničkom saopštenju, objavili Republički zavod za statistiku i Dunavski transnacionalni program.

Srbija je tradicionalno emigraciono područje, iz kojeg kontinuirano od početka devedesetih godina prošlog veka odlaze mladi, i to najčešće u Austriju, koja je pretekla ranije dominantnu Nemačku, ističe se u saopštenju.

Prosečno građani Srbije u inostranstvu borave i rade 11 godina, a na prvom mestu po dužini boravka je Francuska, gde prosečno ostaju 14 godina. U Švajcarskoj i Nemačkoj prosečno ostaju po 12 godina i osam meseci, a u Austriji se prosečno ostaje 12 godina i četiri meseca, navodi se u saopštenju. Kada su prekookeanske destinacije u pitanju, najduže se prosečno ostaje u Australiji – 12 godina i jedan mesec, a potom Kanadi – deset godina i četiri meseca i SAD – osam i po godina.

Srpska dijaspora je u proteklih osam godina u Srbiju unela više od 25 milijardi evra. Međutim, najveći deo tog novca nisu investicije namenjene za pokretanje biznisa i otvaranje novih radnih mesta već je otišao na dnevnu potrošnju građana. Da bi se Srbi koji žive i rade u inostranstvu ohrabrili da ulažu u zemlju porekla, potrebno je da se izradi nova Nacionalna strategija za dijasporu, kojom bi se jasno definisali prioriteti države i ponudili konkretni projekti u koje bi dijaspora mogla ulagati.

Ukoliko se u narednom periodu ne donese plan za jačanje veza s dijasporom, treća generacija srpskih migranata – mladi rođeni van Srbije – neće više imati rodbinu u Srbiji kojoj šalju novac, a pare koje se šalju rođacima i najveće su koje stižu iz dijaspore jer njihovi roditelji već planiraju da penzionerske dane provedu u zemlji u kojoj su radili decenijama, smatra predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović.

Ipak, ima iseljenika spremnih da ulažu u Srbiju, pa među privrednicima srpskog porekla u Austriji, po Kapetanovićevim rečima, postoji volja da se investira u Srbiju i Republiku Srpsku, a samo u Beču ima više od 7.000 Srba koji u tom gradu drže mala i srednja preduzeća.

Srbija danas ima prečih zadataka i obaveza, ali je, ipak, potrebno rešiti saradnju na konkretnom nivou, a dijaspori se mora posvetiti veća pažnja, kaže Kapetanović, prenose agencije.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: David Mark, Pixabay