Radovi na Fruškogorskom koridoru ove jeseni: Vlada izmenila uredbu - Kroz Frušku goru oko Iriga, pa do Rume


U susret najavljenom startu radova na Fruškogorskom koridoru
koji treba da uslede ove jeseni, Vlada Srbije usvojila je prve normativne pretpostavke da bi se takvi planovi mogli i realizovati.

Nakon što je krajem aprila u Pekingu potpisan Protokol o saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine na izgradnji Fruškogorskog koridora, Vlada je krajem prošlog meseca usvojila izmene Uredbe o Prostornom planu područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta Novi Sad – Ruma – Šabac i Šabac–Loznica.

Da se na projektu ozbiljno radi, svedoči i činjenica da su izmene uredbe objavljene već sutradan u „Službenom glasniku” da bi stupile na snagu već ovog vikenda, prenosi Dnevnik.

Ukupna površina samog prostornog plana obuhvata 1.114,75 kvadratnih kilometara, a vezana je za osam katastarskih područja, koja se nalaze u delovima Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Iriga, Rume, Sremske Mitrovice, Šapca, Bogatića i Loznice. U izmenjenoj uredbi sada su katastarski brojevi parcela koje su cele ili delimično zahvaćene Fruškogorskim koridorom, a svi koji su zainteresovani, mogu tekst tog dokumenta naći na sajtu Vlade, ili u „Službenom glasniku” od 31. maja.

Istovremeno se navodi i da će konačna regulaciona linija višetračnog puta, kao i konačan spisak parcela za eksproprijaciju biti definisani nakon izrade i konačnog usvajanja tehničke dokumentacije, kada će biti precizno date i parcele atarskih puteva kao poljoprivrednog zemljišta.

Ključni građevinski objekat saobraćajnice Novi Sad – Ruma biće dvocevni tunel kroz Frušku goru, koji će, svojom dužinom od 3,5 kilometra biti najduži tunel u Srbiji. Fruškogorski koridor će imati četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra, ali uprkos tome svrstava se u brze saobraćajnice, a ne u auto-puteve jer neće imati zaustavne trake. Saobraćajnica će se prostirati od Kaćke petlje na putu Novi Sad – Zrenjanin, a s auto-putem E-75 će se ukrštati kod benzinske pumpe „Minut”. Koridor s novom saobraćajnicom dalje će voditi prema Dunavu, zatim preko Fruške gore do auto-puta Beograd–Zagreb. Brza saobraćajnica će na sremsku stranu preći preko novog mosta koji treba da se izgradi kod crkve na Tekijama, dalje će voditi prema Bukovcu preko tunela ispod Fruške gore. Tunel će ići prema petlji za Vrdnik, potom će nastaviti ka Rumi. Izgradnja auto-puta Novi Sad – Ruma će biti podeljena u četiri faze. Prva je Ruma – ulaz u tunel kroz Frušku goru, druga je izgradnja tunela dugog 17 kilometara, treća faza je izgradnja izlaza iz tunela do petlje na Mišeluku i četvrta obilaznica oko Petrovaradina.

Fruškogorski koridor će povezati Koridor 10 i Koridor 4 i stvoriti najkraću vezu između Bosne i Rumunije. Najvažniji značaj koridora Novi Sad – Ruma s tunelom je taj što će se konačno rešiti ogroman problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig, kuda prolazi najprometnija saobraćajnica u Srbiji s dnevnim prosekom prolazaka od 10.000 do 12.000 vozila. Izgradnja te saobraćajnice je veoma važna, posebno za građane Iriga, kroz čiji centar prolaze teški kamioni i druga vozila. Procenjuje se da bi izgradnja Fruškogorskog koridora trebalo da košta više od 100 miliona evra.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: engin akyurt from Pixabay