"Procureo" i kombinovani test? "Nema razloga da bude poništena mala matura"


Sutra će ipak biti održano polaganje rezervnog kombinovanog testa

Velika je mogućnost da je "procureo" i kombinovani test u okviru polaganja završnog ispita za učenike osmih razreda, izjavio je za Insajder ministar prosvete Mladen Šarčević.

On navodi da će sutra ipak biti održano polaganje rezervnog kombinovanog testa. Na pitanje da li postoji mogućnost da bude poništena mala matura, kao što je to bilo 2013. godine, Šarčević navodi da nema razloga za to.

Ministar Šarčević kaže da se proverava da li je "procureo" i kombinovani test.

Opet provaljen: Neko je prodao test iz matematike - Polaganje za osmake odloženo za četvrtak


"Velika je mogućnost. Policija istražuje da li ga je neko otvorio. Sutra se radi neprovaljeni kombinovani rezervni test", navodi Šarčević.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je potvrdio da je test iz matematike na maloj maturi "provaljen" i da se to dogodilo u jednoj školi. Kaže da su Zavod za unapređenje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je "zatajilo" negde na terenu, zbog čega je test iz matematike pomeren za četvrtak.

Na društvenim mrežama pojavili su se testovi koji su pisani rukom, pa je iz preventivnih razloga odlučeno da se test odloži, rečeno je Beti u Ministarstvu prosvete.

U pitanju je drugi deo maturskog ispita. Juče su rešavali test iz maternjeg jezika, a sutra će se pred njima naći kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije.

Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević uoči završnog ispita osnovaca izjavio je da će na maloj maturi sigurnost testova osigurati direktori, nadzorne službe školskih uprava, inspektori s lokala i s republičkog nivoa. Šarčević je istakao da su u školama, gde je ranije kontrola bila jako loša, sada mere veoma rigorozne.

"U praćenju same procedure štampanja i distribuiranja testova učestvuje dosta ljudi. Ja ću sa 18 pomoćnika vršiti nadzor. Na maloj maturi će doći i svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih uprava", naveo je ranije Šarčević.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, a ispostavilo se da ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Policijskom istragom utvrđeno je da su testovi iz srpskog i matematike ukradeni i dospeli u javnost pre nego što su osmaci polagali mature. Nakon toga doneta je odluka da se mala matura poništi, a đaci da se rangiraju na osnovu uspeha iz škole.

izvor: 021.rs, Insajder, agencije, foto: ilustracija

Opet provaljen: Neko je prodao test iz matematike - Polaganje za osmake odloženo za četvrtak