Osmaci protestovali ispred Ministarstva prosvete - neće izlaziti na ispit? (VIDEO)


Roditelji su novinarima rekli da razmišljaju o bojkotu

Osmaci nekoliko beogradskih škola protestovali su ispred Ministarstva prosvete zahtevajući da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu.

Nakon protestne šetnje preko Slavije i Resavske ulice, pozvali su na novi protest u sredu u 13 sati.

Predstavnici malih maturanata dogovorili su se tokom današnjeg protesta da će u sredu doći u škole, ali da neće izlaziti na ispit i pozvali svoje roditelje i članove porodica da im se pridruže i podrže ih u protestu i zahtevima da se poništi mala matura.

Đaci su ispred Ministarstva prosvete uzvikivali "Nećemo prijemni", "Ostavka, ostavka" i nosili transparente sa natpisima "Kradete nam budućnost" i "Poništite završni ispit", zahtevajući da se, zbog toga što su u javnost procureli zadaci iz matematike, poništi mala matura i razreši ministar prosvete Mladen Šarčević.

Delegacija roditelja učenika koji su protestovali ušla je prethodno u zgradu Ministarstva ali im je obezbeđenje saopštilo da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da razgovara s njima.

Delegaciji, koju je činilo nekoliko roditelja, obezbeđenje je reklo da je ministar Mladen Šarčević na službenom putu i da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da ih primi i sa njima razgovara o njihovim zahtevima.

Roditelji su novinarima rekli da razmišljaju o bojkotu odloženih testova ukoliko ih niko ne bude primio na sastanak.

Oni su naveli da će se u tom slučaju na dan ispita doći sa svojom decom u škole, da će ući u učionice i bojkotovati test. Po njihovoj oceni, ministar nije smeo da ode iz zemlje na dan polaganja završnog osnovnoškolskog ispita.

Nekoliko stotina osmaka protest je počelo ispred Ministarstva prosvete, ali kako im se niko nije obratio, seli su na put ispred ministarstva i blokirali ulicu uzvijukući "nećemo prijemni" i blokirajući jednu traku Nemanjine ulice za saobraćaj.

Pošto su prošetali do Slavije i Resavske ulice, gde su takođe blokirali saobraćaj, vratili su se ispred Ministarstva i na kraju pozvali na novi skup sutra u 13 sati.

Učenici zahtevaju da se i ove, kao i 2013. godine, test poništi i da im se omogući da se u srednje škole upišu u skladu sa uspehom u osnovnoj školi.

izvor: Beta, N1, agencije, foto: Printsreen