Novi Sad dobio pametnu klupu: Punjenje mobilnih uređaja, internet, kvalitet vazduha, temperatura...


Omladinska prestonica Evrope dobila moderni urbani mobilijar

Kompanija Telekom Srbija je Novom Sadu, Omladinskoj prestonici Evrope i Evropskoj prestonici kulture 2021. godine, poklonila "Strouberi pametnu klupu" koju će građani moći da koriste za punjenje mobilnih uređaja i povezivanje na brzi, optički internet.

Pored toga što je solarni punjač, "pametna klupa" će Novosađanima i posetiocima grada pružati i informacije o kvalitetu vazduha i nivou buke u okruženju, kao i o temperaturi i vazdušnom pritisku, navodi se u saopštenju kompanije Telekom Srbija.

Time je Omladinska prestonica Evrope dobila moderni urbani mobilijar koji su osmislili i kreirali upravo mladi ljudi iz Srbije, stručnjaci iz kompanije "Strouberi  energy".

Njima je uspelo da ovo rešenje za pametne gradove, razvijeno u našoj zemlji, popularišu u celom svetu.

Za svoju pametnu klupu, "Strouberi  energy" dobio je brojne međunarodne nagrade za inovativnost i doprinos razvijanju rešenja u oblasti obnovljivih izvora energije, a njihova "pametna klupa" i druga rešenja za urbani mobilijar prisutna su danas u 23 zemlje.

Telekom Srbija sa mladim stručnjacima iz te kompanije sarađuje još od 2011, kada su bili perspektivni startap koji je odlučio da razvija pametna rešenja za globalno tržište.

Projekat postavljanja "pametne klupe" na Trgu republike u Novom Sadu, realizovan je u okviru programa "Pokrećemo pokretače", kojim Telekom Srbija nastoji da osnaži mlade ljude da u svom okruženju pokreću pozitivne promene.

Među mladim ljudima koje je Telekom Srbija prepoznao kao pokretače su upravo i stručnjaci iz kompanije "Strouberi  energy", zaključuje se u saopštenju kompanije Telekom Srbija.

izvor: Tanjug, agencije, foto: promo