Novi deo Novog Sada pored Dunava - neće biti ničija kopija: Brodogradilište, Ribarac, Kamenička ada...


Za emisiju "Grad i mi" RTV-a gradonačelnik Novog Sada
Miloš Vučević najavljuje.

U planu gradnja još četiri mosta u NS: Ne smemo da čekamo još 19 godina da bismo gradili nove mostove


Osim projekta izlaska grada na reku, koji će uskoro biti prezentovan u okviru Plana generalne regulacije Priobalje, novi vlasnici Luke Novi Sad – Port Dubai planiraju modernizaciju pristana na keju i ulaganje u razvoj putničkog saobraćaja.

Gradonačelnik naglašava da projekat Priobalje neće biti ničija kopija, već da će biti iskorišćena najbolja iskustva velikih gradova koji su urbanizovali i komercijalizovali svoje delove uz reku.

Inače u okviru projekta Priobalje je više od 400 hektara zemljišta: Kamenička ada, Ribarsko ostrvo, delovi oko Šodroša i Dunavca, Brodogradilište, potez na kojem se nalazi Rečna flotila, potez oko Kineske četvrti, gde je bivše preduzeće "Neimar".

"Ako posmatramo Kameničku adu, Ribarsko ostrvo, Rečnu flotilu, onda je to većinski zemljište u državnom vlasništvu, a Brodogradilište je privatizovano još pre nego što sam postao gradonačelnik.

Za početak, moraće da se podigne nivo odbrane od hiljadugodišnjih voda. Očekujemo brojne stručne analize i mišljenja. Sve što se bude radilo u smislu urbanističkih planova, projektno - tehničke dokumentacije, konkursa, sve će biti javno i transparentno. Nigde ne žurimo. Više puta sam pogrešio licitirajući datumima, jer želim brže od administracije, kaže gradonačelnik za emisiju "Grad i mi", koju možete pogledati danas od 18 časova na RTV1.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Pexels

POPULARNO