Nova naknada poskupljuje struju, gorivo, gas... ulaganje u bolju izolaciju zgrada


Zamena vrata i prozora u zgradama, bolja toplotna izolacija

Nova naknada za izolaciju zgrada od avgusta će uticati na povećanje računa za struju, gorivo i gas, piše "Politika" i navodi da će gas biti skuplji za 0,15 dinara po kubiku, struja 0,015 dinara po kilovat-satu, a očekuje se i poskupljenje goriva za 0,15 dinara po litru.

Navodi se da je javno preduzeće "Srbijagas" obavestilo potrošače da im sa julskim računima za gas počinje obračun nove naknade za unapređenje energetske efikasnosti od 0,15 dinara po kubiku, koja će se usklađivati jednom godišnje, a novac koji će ići direktno u budžet države biće iskorišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i bolju toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u grejne kotlove.

Navodi se da je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđeno da ovaj namet plaćaju i svi koji troše struju, pa će tako julski računi za električnu energiju biti uvećani za 0,015 dinara po kilovat-satu električne energije, a povećanju energetske efikasnosti moraće da doprinesu i vozači tako što će na svaki litar benzina, dizela ili auto-gasa plaćati naknadu od 0,15 dinara.

"Politika" navodi da će naknadu od 0,15 dinara plaćati i potrošači lož-ulja.


Energetska efikasnost mora da se pojača

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nije upoznata sa odlukom o nametima u cilju unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji, ali da će Srbija, budući da spada u energetski neefikasne zemlje, morati da poradi na tome.

"Moram da pogledam i dobijem malo više informacija oko toga, ali što se tiče energetske efikasnosti u različitim zemljama i vladama to se radilo na različite načine i za to svakako morate da izdvajate nezanemarljiva sredstva jer energetska efikasnost je jednaka praktično izgradnji novih energetskih objekata", rekla je Brnabić.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara o tome zašto je uveden namet na struju, gas i gorivo ako je situacija u budžetu dobra i zašto se na taj način dolazi do novaca za energetsku efikasnost, kao i koliko novca očekuje u budžetu po osnovu tih nameta.

"Moram da pogledam i dobijem malo više informacija oko toga...", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je energetska efikasnost veoma važna tema i da je Srbija izuzetno energetski neefikasna zemlja.

Dodala je da Srbija ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi, koja se značajno subvencioniše i da kroz istoriju nismo morali da se učimo energetskoj efikasnosti.

"Energetska efikasnost mora da se pojača", rekla je premijerka.

Za to su, dodala je, potrebna nezanemarljiva sredstva i to je praktično jednako izgradnji novih energetskih objekata.

"Da li ste jedan kilovat čas uštedeli ili napravili - praktično je jednaka stvar", rekla je ona.

izvor: Politika, Tanjug, agencije, foto: NSinfo