Nedelјa za čistiju Vojvodinu: Akcija čišćenja Šodroša i Ribarca


Nedelјa za čistiju Vojvodinu održava se od 24. do 27. juna

- Novi Sad je naša kuća, tako da moramo voditi računa o higijeni na isti način kao u svojim stanovima. Ako bacamo smeće tamo gde ne treba, stvaramo divlјe deponije, ostavlјamo nameštaj pored kontejnera, ne možemo očekivati čist grad. Bitno je da najpre delujemo preventivno, da podstičemo društveni aktivizam, da edukujemo mlađe generacije, ali i da imamo stroge sankcije za one koji ne poštuju javni red i prlјaju svoj grad – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom akcije čišćenja Šodroša i Ribarca u Novom Sadu.

On je naglasio da su na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada drakonski povećane kazne za sve nesavesne građane, a kako je rekao, na blage kazne pažnju su mu skretali i sami Novosađani.

- Očekujemo da inspekcija bude još agilnija, i da one koji ne poštuju svoj grad adekvatno sankcionišu u skladu sa zakonom. Najbolјe bi bilo kada uopšte ne bismo imali potrebu za kažnjavanjem, i ja mislim da ko prlјa Novi Sad, taj ga ne voli. U ovu akciju Pokrajine uklјučili smo sva preduzeća, ali najbitnije je da se građani uklјuče u sistem javne higijene i da vratimo Novom Sadu sjaj koji ga je krasio. Današnji odziv je sjajan, i ovde je mnogo lјudi iz nevladinog sektora, tu su sportisti, aktivisti – izjavio je Miloš Vučević.

Reč je o akciji "Nedelјa za čistiju Vojvodinu" koja se održava od 24. do 27. juna, na više lokacija u Vojvodini.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića, 20 jedinica lokalne samouprave aktivno učestvuje u akciji, i čisti se 36 lokaliteta.

- Juče smo čistili Suboticu i Kikindu, danas Novi Sad, sutra Zrenjanin. Prilikom promocije ove akcije rekli smo da ćemo očistiti Vojvodinu u jednoj nedelјi. Ovo je najbolјi primer kako svi zajedno, uz minimalne troškove, možemo da sprovedemo ovako efikasnu akciju. Tako da, možemo da počistimo, ali da podižemo svest građana bez adekvatne sankcije, nema nikakve svrhe – ocenio je Galić.

Akciju organizuju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška gora, Javnim preduzećem "Vojvodinašume", Gradom Novim Sadom, kao i brojnim lokalnim samoupravama i volonterima. "Nedelјa za čistiju Vojvodinu" sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Vojvodine, kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope