Najviša vrednost domaće valute prema evru u poslednje četiri i po godine


Dinar je od početka godine ojačao prema evru 0,2 procenata

Pritisci ka jačanju dinara na domaćem deviznom tržištu i jačanje domaće valute poslednjih dana su, gotovo u celosti, rezultat povećanog poverenja stranih investitora koji svoj novac u znatnijem iznosu ulažu u dugoročne dinarske obveznice Republike Srbije, poručuje Narodna banka Srbije.

Tokom prethodnih dana, nerezidenti su u većem iznosu prodavali devize i kupovali dinare da bi ih investirali u državne hartije Srbije, koja je u potpunosti transformisala svoje ekonomske pokazatelje u pozitivnom smeru, navodi se u saopštenju NBS-a. Na taj način, kako se dodaje, investitori su pokazali poverenje u perspektive daljeg razvoja naše zemlje na održivim ekonomskim osnovama.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru juče je iznosio 117,9097, što je najviša vrednost domaće valute prema evru u poslednje četiri i po godine, tačnije od 1. septembra 2014.

Nakon uobičajenih sezonskih deprecijacijskih pritisaka u januaru, kada je NBS intervenisao na strani prodaje, tokom ostalih meseci 2019. nastavljaju se intervencije na strani kupovine deviza i ublažavanja prekomernog jačanja dinara, usled konstantnih aprecijacijskih pritisaka prisutnih tokom poslednje dve godine, ističu iz NBS-a.

Dodaju da pritisci na jačanje dinara u ovom periodu imaju strukturni karakter – rezultat su boljih pokazatelja domaće ekonomije, pre svega povećanih dugoročnih, stranih direktnih i portfolio investicija, kao i rasta izvoza i pojačanog deviznog priliva po osnovu turizma.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: www_slon_pics, Pixabay

POPULARNO