Na Frušku goru - za 300 dinara po vozilu: Prolazak kroz Park plaćaće svi, naknade i za vikendice


Prolazak kroz Park plaćaće svi, bez obzira na odredište

Ko se ovih dana kolima zaputi u zaštićena područja Nacionalnog parka „Fruška gora“, za zadovoljstvo boravka na svežem vazduhu i višoj nadmorskoj visini moraće da izdvoji 300 dinara po vozilu.

To je, ipak,  prelazno rešenje dok, kako za Dnevnik kaže pomoćnik direktora „NP Fruška gora“ za zaštitu i razvoj Konstantin Plužarević, ne bude omogućena kupovina godišnjih ulaznica, koje će koštati 600 dinara za punoletne građane, a za one od osam do 18 godina 300 dinara, dok deca do osam godina imaju besplatan ulaz.

– Mada je i ranije Zakon o zaštiti prirode dozvoljavao naknade, država je sada donela Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, čime su propisi usklađeni s regulativama Evropske unije – naveo je Plužarević.

– Zakon, koji je predložilo Ministarstvo finansija, počeo je da važi od 1. januara, i propisao je maksimalne cene naknada za sva javna dobra u Srbiji i time ih uslaglasio na celoj teritoriji države. Iz toga zakona mi smo doneli odluku o naknadama, za čiju punu primenu ćemo biti spremni najkasnije do početka naredne godine.

Od sada se naplaćuje dnevni ulaz na Frušku goru


Zakon i iz njega izveden cenovnik naknada uvodi velike novine i promeniće način na koji su građani do sada percipirali i koristili Frušku goru. Za najveći broj Bačvana i Sremaca koji svakodnevno prelaze grebene najveće vojvođanske planine, verovatno je najznačajnija stavka plaćanje prolaska kroz područje Nacionalnog parka.

– Prolazak kroz Park plaćaće svi, bez obzira na odredište. To se odnosi i na put preko Venca, kao i pravce Rakovac–Vrdnik, Beočin–Bešenovo i Sviloš–Ležimir. Mi ćemo izaći u susret svima koji gravitiraju Fruškoj gori i redovno je posećuju, tako što ćemo omogućiti godišnje karte, koje su višestruko povoljnije od dnevnih ulaznica. Trenutno radimo na tome da osavremenimo sistem kontrole i naplate i da nađemo najbolji način da zaštitimo Frušku goru – kaže za Dnevnik Konstantin Plužarević.

Plaćanja neće biti oslobođeni ni kamioni, tegljači, autobusi, kombi vozila. Za sve te kategorije predviđene su karte u trajanju od jednog sata, čiji se raspon kreće od 100 do 300 dinara, jednodnevne u rasponu od 300 do 1.700 dinara i godišnje od 1.200 do 12.000 dinara.

– Naknadu će plaćati i zapušteni objekti u Nacionalnom parku, a kojima mi ne upravljamo, kao što su brojna odmarališta. Njihovi korisnici su do sada bili oslobođeni taksi, ali sada će biti primorani na to da ih urede ili stave u funkciju da ne bi svojim izgledom narušavali izgled Nacionalnog parka. Uvedene su naknade i za vikendice koje se nalaze u Parku, a plaćanja su oslobođeni jedino oni koji žive na zaštićenom područuju – ističe Plužarević.

Novim cenovnikom, između ostalog, određene su i naknade za vađenje mineralnih sirovina, korišćenje voda i vodoprivrede, kao i za energetsku, telekomunikacionu i saobraćajnu infrastrukturu.

Ko, na primer, sakuplja šumske plodove i životinje kao što su puževi, dnevno će plaćati 120 dinara, nedeljno 450, a godišnje 1.800. Lovci mogu platiti 3.200 dinara godišnje za lov u Nacionalnom parku, dok je cena po danu 225.

– Prihod od naknada uložićemo u poboljšanje stanja zaštićenog prirodnog dobra. Uredićemo planinarske staze, odmorišta, vidikovce, značajne lokalitete... Unapredićemo i sistem zaštite i biodiverzitet flore i faune. Mi to i sada činimo, ali ćemo na taj način imati više novca za tu namenu.

To je prva godina u kojoj izdajemo rešenja, pravimo katastar objekata u Parku, a promene nabolje videće se za godinu do godinu i po. Očekujemo da smanjimo krivolov, bespravnu seču šume i branje gljiva, da poboljšamo kvalitet upravljanja Parkom, kao i da ponudimo bolji kvalitet sadržaja za posetioce. Fruška gora će biti mnogo čistija, uređenija i dostupnija, divljač i šume zaštićenije, a planiramo i da uložimo više u ribarstvo – objašnjava Plužarević za Dnevnik.

Po njegovim rečima, Nacionalni park, koji je okružen sa 45 mesnih zajednica, neprestano je pod udarom onih koji taj dar prirode zloupotrebljavaju.

– Do sada je NP „Fruška gora“ bio kao magacin na otvorenom, gde je svako dolazio i uzimao šta je hteo. Da u svakom mestu oko Parka imate po jednog takvog, to vam je 50 problema dnevno – naglašava Plužarević.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Od sada se naplaćuje dnevni ulaz na Frušku goru