Manja garaža kod nove zgrade Suda čuva stabla - zamena četiri


Ta četiri stabla zamenila bi se s osam drugih

Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, direktor JP „Urbanizam – Zavod za urbanizam” Dušan Miladinović i sekretar Skupštine grada Marko Radin održali su novi sastanak s predstavnicima građana – stanovnika zgrada u okolini parcele gde treba da se izgradi nova zgrada pravosudnih organa, predviđena Planom detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu.

Taj sastanak nastavak je dijaloga započetog 3. juna, sa željom gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i svih drugih nadležnih u gradskoj administraciji da se dođe do kompromisnog rešenja kojim bi se zadovoljile želje stanovnika i istovremeno na navednoj parceli omogućila izgradnja nove zgrade pravosudnih organa.

Predloženo je da se gabariti nove planirane podzemne garaže smanje, što bi omogućilo očuvanje većeg broja stabala u dvorištu oivičenom Radničkom i Ulicom Maksima Gorkog.

Tako bi, kako je građanima objašnjeno, moralo da se zameni svega četiri stabla, od ukupno 49 koliko ih ima u dvorištu. Ta četiri stabla zamenila bi se s osam drugih, od čega bi šest bilo već oformljeno drveće, i zasadilo bi se van gabarita podzemnog objekta, dok bi se dva stabla zasadila iznad planirane podzemne garaže. Time bi se unapredio zeleni pojas u dvorištu i poštovala želja stanovnika tog kvarta za očuvanjem stabala.

Osim toga, iako je investitor Ministarstvo pravde, odnosno Republika Srbija, istaknuta je spremnost Grada Novog Sada da iz sopstvenih izvora finansira uređenje dvorišta, uvažavajući želje građana za što kvalitetnijim životnim okruženjem. Uređenjem dvorišta rekonstruisao bi se krov postojeće podzemne garaže, rekviziti za dečje igralište, rasveta, drugi mobilijar i sadržaji po sugestiji stanara okolnih zgrada.

– Parcela na kojoj treba da se gradi nova zgrada pravosudnih organa je u vlasništu države i naša je želja da, kao predstavnici Novog Sada, maksimalno zaštitimo interese građana, ali istovremeno ne sprečimo investiciju koju finansira Evropska unija radi unapređenja rada sudstva u Novom Sadu i na nivou države Srbije – istakao je Zdravko Jelušić tokom sastanka. – Investicija od deset miliona evra, koliko je EU namenila za izgradnju nove zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu, ne sme biti ugrožena i mi, kroz dijalog s vama, želimo da dođemo do kompromisnog rešenja, koje bi bilo prihvatljivo za sve strane.

Većina građana koja je uzela učešće u diskusiji izrazila je zadovoljstvo reakcijom Grada na njihove zahteve, uz uverenje da će biti iznađeno kompromisno rešenje, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope