Kreće prikupljanje potpisa - da se ograniči emitovanje rijalitija


"Neću rijaliti, hoću kulturu", "Gde su crtaći"

Aktivisti građanskih udruženja koji zahtevaju da se ograniči emitovanje rijalitija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, održali su danas performans ispred Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) u Beogradu i počeli skupljanje potpisa građana.

Učesnici performansa izneli su ispred REM-a stare televizore, fotografije scena prikazanih u rijalitiju, natpis "Neću rijaliti, hoću kulturu", "Gde su crtaći", ali i ogledalo na kojem je pisalo - "pogledaj u oči onoga ko je kriv".

"Ovim označavamo početak inicijative za promenu zakona koja bi ograničila način prikazivanja. Mi ne tražimo zabranu, to ne bi ni bilo ustavno, ali smatramo da je postojeći način prikazivanja najpre skandalozan, a zatim, njime se već krši postojeći zakon", rekao je za Mondo organizator performansa Savo Manojlović.

"Mi smo više puta podnosili prijave REM-u koji nije reagovao, a sada je jednu od njih i odbacio. Tražili smo da se utvrdi promovisanje nasilja, i kao dokaz dostavili snimak sa sajta Jutjub, iz rijalitija u koji je ušao naoružani učesnik i pretio učesnici pištoljem. Prijava je odbačena uz obrazloženje da REM nije nadležan da ocenjuje snimke sa Jutjuba. Metaforično bih to iskazao ovako, to je kao da sudu dostavite snimak kao dokaz, a sud kaže da je dužan da se bavi krivičnim delima, a ne analizom umetničkog dojma nekog snimka, kao da je u pitanju festival u Kanu", rekao je Manojlović.

"Pošto institucije, koje su za to plaćene, ne rade posao regulisanja ovakvog sadržaja, građani bi trebalo da preuzmu sudbinu u svoje ruke i učestvuju u prikupljanju 30.000 potpisa. Prikupljaćemo ih od 23. do 30. juna u više gradova u Srbiji, i preko sajtova 'Srbija u pokretu' i 'Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti građani' će biti obavešteni na kojim se tačkama vrši potpisivanje, takođe će moći na sajtu da skinu formular ako žele i sami da učestvuju u daljem prikupljanju potpisa", rekao je on.

Cilj kampanje je prikupljanje 30.000 potpisa građana.

"Količina nasilja i manjak kulturnog sadržaja, naročito onog koji se tiče dece, a koji dominira na većini nacionalnih frekvencija je pokazatelj da je jedini način zaštite promena Zakona o elektronskim medijima. Imajući u vidu da oni koji su plaćeni i trebali bi da štite javni interes to ne čini, odlučili smo da sa građanima organizujemo skupljanje 30.000 potpisa što je pravni uslov da ova inicijativa postane predlog zakona", saopštili su ranije organizatori.

izvor: Mondo, 021.rs, agencije, foto: Vidmir Raic from Pixabay 

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade