Kontejneri za reciklažu u svim delovima Novog Sada, u planu - zabrana upotrebe plastičnih kesa od 2020.


Zabrana upotrebe plastičnih kesa počevši od 2020-te

Prošlo je skoro tri godine od kako je Javno-komunalno preduzeće "Čistoća" počelo sa pilot projektom separacije otpada, odnosno, razdvajanjem komunalnog i ambalažnog otpada.

Za sada tu mogućnost imaju samo oni koji žive u centru grada.

U širem centru grada od novembra 2016-te postoji 70 kontejnerskih mesta za razvrstavanje ambalažnog i komunalnog otpada. Kako kažu oni koji za sada imaju tu mogućnost, najvažnije je pokrenuti svest, a onda to postane svakodnevica.

Za sada mogućnost razvrstavanja otpada ima oko 15.000 domaćinstava, a postoji plan da se to sa centra proširi i na druge delove grada.

Danijela Jankov, portparolka "Čistoće" kaže:

"Obzirom na to da se još uvek nisu stekli uslovi ne možemo sa sigurnosti znati kada će to tačno biti. Čim se steknu svi uslovi i ostali naši sugrađani imaće mogućnost da u svojoj blizini odlože ambalažni otpad."

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, izglasala je deklaracija o zaštiti životne sredine, u kojoj je, između ostalog, predviđena zabrana upotrebe plastičnih kesa počevši od 2020-te.

Brankica Tabak, pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine kaže:

"Što je važno istaći je da se mora pronaći alternativa, kako za zamenu plastičnih kesa, kako za plastične proizvode, odnosno proizvode proizvedene od plastike, čija je namena jednokratna, tako da će se istovremeno podržavati sve aktivnosti u nalaženju alternativnog rešenja koje neće biti za životnu sredinu."

Dok deklaracije ne zaživе, a kontejneri za razvrstavanje otpada ne budu postavljeni u svim delovima grada, ostaje da se radi na svesti da se sav otpad baca na mesta koja su za to predviđena, a ne tamo gde se pojedincima učini zgodno mesto.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: facebook.com/JkpCistocaNoviSad

POPULARNO