"Kao da se takmičimo ko će više da zaprlja"


Gradonačelnik o higijeni u Novom Sadu

Miloš Vučević osvrnuo se na odluku o povećanju kazni za nesavesne građane koji odlažu otpad tamo gde mu nije mesto, rekavši da Novi Sad ne može da bude čist ukoliko svako baca smeće gde god stigne.

"Gde god nađeš zgodno mesto tu smeće posadi" parola je, čini se, dela Novosađana, koji se odlučuju da otpad umesto u kontejner, ostave pored njega, ponekad jer je prenatrpan, a ponekad i "zato što im se može". Prenatrpani metalni i iskrivljeni novi plastični kontejner, a pored njih četiri puta više smeća, slika je mini divlje deponije u Almaškom kraju.

Apeli stižu i iz javnih preduzeća, pa "Čistoća" poručuje građanima da krupni i kabasti otpad odlažu na Gradskoj deponiji potpuno besplatno, dok "Vodovod i kanalizacija" saopštava da se ponovo stvorila divlja deponija na izvorištu Petrovaradinska ada. Pri najavama velikih padavina sve češće stižu apeli da se otpad ne baca u kanale kako ne bi došlo da zapušivanja.

Da je situacija po pitanju higijene u gradu loša ukazao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, govoreći o povećanju kazni za nesavesne građane. Od sada, građani koji budu uhvaćeni u stvaranju divlje deponije, bacanju smeća mimo korpi, pranju vozila na javnoj površini, paljenju otpada, vađenju ili razbacivanju smeća iz kontejnera i korpi, biće kažnjeni sa 25.000 dinara, umesto dosadašnjih 8.000.

"Kao što svoj stan ili kuću čuvate i vodite računa o njima, tako ni Novi Sad ne može da bude čist ako svi budemo bacali smeće gde god stignemo. Ako nećete da bacite flašu u kontejner, a na pet metara ste od njega, onda se ne radi o tome da nema dovoljno kontejnera, već o bezobrazluku i za to morate da budete kažnjeni. Reda mora da bude u gradu. Inače imamo tendeciju da je sve gora situacija u pogledu održavanja javne higijene, kao da nas je nemar, kao da se takmičimo ko će više da zaprlja i onda još ako možemo da to fotografišemo i objavimo i kažemo: 'Evo šta se dešava'. Pa nemojte, drugari, da bacate smeće gde nije predviđeno", poručuje Vučević, prenosi 021.rs.

Kako dodaje, svaki dan se ukloni na desetine divljih deponija. Ipak, odluka o oštrijim kaznama za nesavesne neće imati mnogo efekta ukoliko inspekcija ne bude radila svoj posao i ako sud za prekršaje ne bude efikasniji.

"Očekujemo od Uprave za inspekcijske poslove da bude mnogo efikasnija nego do sada, da se ne plaši da radi svoj posao. Ne da maltretira građane i da trenira strogoću, nego da se poštuju pravila i da bude reda u Novom Sadu. Novi Sad je tako odrastao, stasavao je kao grad u kom se znao red. Ne možete da bacate smeće gde god hoćete, za vašim kućnim ljubimcem morate da pokupite. Tako je svuda, u svim onim gradovima sa kojima želimo da se poredimo", zaključuje gradonačelnik.

Pre nekoliko meseci i "Čistoća" je zamolila Novosađane da ne stvaraju divlje deponije, te da pomognu preduzeću u održavanju javne higijene, za koju su naveli da je "na najvišem mogućem nivou", prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope