Jedinstveni uređaj u Evropi: U Vojvodini mobilni solarni paneli - pokreću veštačku kišu


Mobilne jedinice za navodnjavanje mogu da se premeštaju

U poljoprivrednom gazdinstvu Šandora Doboa iz Novog Kneževca sada za navodnjavanje kao energent koriste skupu naftu, bilo je razmišljanja za preorijentaciju na električnu energiju, jer u blizini postoji dalekovod.

Međutim, kada su u Elektrodistribuciji predočili da treba da sami finansiraju trafo stanicu i instaliranje podzemnog kabla, što bi iznosilo skoro sedam miliona dinara, pokazalo se da je preskupo.

Zbog toga razmišljaju o nabavci i primeni mobilne jedinice sa solarnim panelima, kao praktičnom i ekonomičnom re­šenju, prenosi Dnevnik.

- Rad pumpi za navodnjavanje koje pokrećemo naftom jako puno košta, a sa druge strane to je i dosta komplikovan sistem tako da ima dosta kvarova i dosta zastoja, trčkaranja u toku noći i popravki. Zbog toga uviđamo da bi sa korišćenjem mobilne jedinice sa solarnim panelima bilo jednostavanije; kada se uključi i radi na sučevu energiju, takoreći bez troškova - kaže Dobo.

Šandor Dobo i njegovi sinovi obrađuju dosta velike površine, od kojih 70 katastarskih jutara mogu da navaodnjavaju. Za razliku od sadašnjeg sistema koji koriste, mobilna jedinica sa solarnim panelima, kako veli Dobo, bila bi bolje rešenje, zbog mogućnosti da se solarni izvor energije za pokretanje pumpi za vodu premešta s jedne na drugu njivu, što bi olakšalo rad, a takođe ima smisla i zbog plodoreda. Dobo ukazuje da su efekti navodnjavanja evidentni ne samo kod povrtarskih i durgih intenzivnih kultura, nego i u ra­tarstvu, jer na severu Banata gde jesenas nije bilo kiše, pa na vreme nisu mogli na vreme da niknu pšenica i uljana repica, samo jedno zalivanje useva dalo bi rezultate.

Solarni paneli za pumpe za navodnjavanje nisu novost, ali mobilni solarne jedinice sa panelima instaliranim na prikolici od pre tri godine je u programu preduzeća “Alu Markom-com” DOO u Gospođincima. Predstavljeni su na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a za poljoprivredna gaz­dinstva iz Novog Kneževca, Kanjiže i okoline, prezentacija je priređena na njivi Šandora Doboa.

Za razliku od stacio­nar­nih solarnih panela, postavljenih i trajno zabetoniranih na jednom mestu, mobilne jedinice za navodnjavanje mogu da se premeštaju sa jedne na drugu njivu.  Imajući u vidu potrebe poljoprivrednih gazdinstava koja se bave povrtarstvom, ratarstvom, voćarstvom i drugim vidovima proizvodnje, u preduzeću “Alu Markom-com” su došli na ideju da naprave mobilni sistem sa panelima instaliranim na prikolicu nosivosti osam tona iz programa “Dubrava”. Tako sada u ponudi imaju tri tipa mobilne jedinice različite snage, za rad sistema za navodnjavanje iskorišćevanjem sunčeve energije.

Mobilne jedinice sa solarnim kolektorima na prikolici se već primenjuju u Gospođincima, mestu poznatom po povrtarstvu. Ovakve mobilne sisteme tržištu jedino je ponudilo preduzeće “Alu Markom-com”, ne postoje ni kod nas ni u Evropi. Dobru saradnju preduzeće iz Gospođinaca ima sa partnerima iz Hrvatske i Nemačke, a na nedavnom Novosadskom sajmu mobilne jedinice sa solarnim kolektorima privukle su pažnju potencijalnih kupaca iz više zemalja. Prednost njihovog korišćenja je što je njihova nabavka praktično isplativa za godinu dana, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: skeeze, Pixabay