Gotov konkurs za novi most u Novom Sadu, na ušću Kanala u Dunav - hotel kao svetionik


Pristiglo je 10 radova i to svi od timova iz Srbije

Gradska uprava odabrala je pobednička rešenja arhitektonskom konkursu za idejno rešenje poslovno-ugostiteljskog objekta i pešačko-infrastrukturnog mosta na ušću Kanala Dunav-Tisa-Dunav u Dunav.

Izabrani radovi nisu prezentovani javnosti i samo je na sajtu Uprave za građevinsko zemljište i investicije saopšteni rezultati konkursa, prenosi 021.rs.

Kako je navedeno pristiglo je 10 radova i to svi od timova iz Srbije, a kao pobednički izabran je rad koji su napravile arhitekte Branislav Redžić, Dragan Ivanović, Zoran Milovanović, Dušan MIlošev, Milica Tasić, Nevenka Redžić, dok je autor konstrukcije Sreto Kuzmanović, a konsultant Vanja Vikadinović Đurić i fotografi Mlađen Jovanović i Igor Srdić.

Produžetak omiljenog šetališta: Novi Sad dobija pešački most i hotel - na ušću Kanala u Dunav


Gradska komisija je dodelila i drugi i treću nagradu, kao i otkupila još jedan rad. Pobedniku je dodeljena i nagrada od milion dinara.

Kada će Gradska uprava predstaviti ove nagrađene radove nije poznato jer takve informacije nema u odluci. S druge strane, iz konkursne dokumentacije se moglo videti da je konkurs samo prvi korak ka gradnji mosta na ušću Kanala DTD u Dunav, kao i hotela pored koji u osnovi asocira na svetionik.

Podsetimo da je u dokumentaciji je naavedeno i da će novi most biti dug oko 180 metara, širine 6,2 metara, od čega će tri metra biti rezervisano za biciklističke staze, a ostatak za pešačke, koje će se nalaziti sa obe strane. Biciklistička staza bi bila deo međunarodnog projekta koji se zasniva na izgradnji takozvanih "zelenih puteva" i biciklističkih staza duž Dunava, a njome bi trebalo da se povežu prirodne i istorijske znamenitosti Novog Sada i susednih regija. Kada je u pitanju hotel, on će se nalaziti na samom ušću Kanala u Dunav. Preporučuje se da osim smeštajnih kapaciteta, u okviru objekta bude i konferencijska sala.

Za sada nije poznato kada bi se most gradio, mada prema infomacijama koje je 021.rs ranije objavio, njegova izgradnja mogla bi da usledi 2020. godine, kako je i predviđeno Strategijom održivog razgoja grada. Vrednost mosta se procenjuje na oko 14 miliona dinara.

izvor: 021.rs, dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

Produžetak omiljenog šetališta: Novi Sad dobija pešački most i hotel - na ušću Kanala u Dunav

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope