Električni trotineti ove godine i na ulicama Novog Sada - Atrakcija za turiste, zakon ih ne prepoznaje


Naš zakon taj trotinet ne prepoznaje

Nova pomama na ulicama grada svakako je električni trotinet. S jedne strane, mnogi ne kriju oduševljenje i podržavaju ekološku i praktičnu stavku, a sa druge strane, priča se i o bezbednosti na pešačkim stazama. I dok su mišljenja o njihovoj upotrebi podeljena - naš zakon taj trotinet ne prepoznaje i tretira ga kao potencijalnog pešaka, prenosi RTV.

Mnogi ne kriju oduševljenje električnim trotinetom koji preti da postane najatraktivnije i najbrže sredstvo za vožnju po gradu, iako su mu rute pešačke staze i trotoari. Neretko razvija brzinu i preko 25 kilometara na čas i sa njim se može preći i do 30 kilometara staze sa jednim punjenjem baterije.

Na ideju o rentiranju električnih trotineta, Stevan je došao nakon posete Španiji, gde je probao, oduševio se i poželeo taj vid prevoza da pruži i Novosađanima. Kaže, trotinet je sjajna stvar i sa ekonomskog, i sa ekološkog aspekta.

"Ne zagađuje životnu sredinu, ekonomski jako isplativ, nemate nikakvih troškova, jedino taj trošak električne energije za punjenje a to je stvarno mizeran trošak. Sada ide i Exit, tako da očekujemo i veliki broj turista da će da dođe kod nas da se provoza", kaže Stevan Starović, iznajmljivač električnih trotineta za RTV.

Međutim, nameće se pitanje bezbednosti. Dok se ne donese zakonska regulativa koja će rešavati pitanje kategorizacije električnog trotineta, svaka potencijalna nezgoda i povreda drugih pešaka, rešavaće se - Opštim pravilima o odgovornosti, kao da su se povredila dva pešaka, iako je jedan na trotinetu.

Petar Samardžija, pravnik za RTV kaže: "Policija i komunalna policija korisnike električnih trotineta tretiraju kao učesnike u saobraćaju odnosno kao pešake, pa spram toga to je njihova obaveza da se kreću trotarima i pešačkim stazama. Postoje neke pozitivne tendencije da će se u nekom narednom periodu i ova oblast regulisati i da ćemo imati, i da će u naše zakonodavstvo ući pravila kao što već postoje u određenim evropskim zemljama".

Na električnom trotinetu se od Detelinare do centra grada može stići za deset minuta, mnogo se priča o njegovoj bezbednosti a zakon ga još uvek ne prepoznaje. Međutim, električki trotinet će se ove godine naći na turističkoj mapi grada Novog Sada kao jedna atrakcija za turiste.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Denniz Futalan, Pexels

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...