Deca sve deblja, umesto mišića - samo salo


Deca umesto mišića imaju samo salo

Svako treće dete u Srbiji je gojazno, a najveći porast gojaznosti beleži se u uzrastu do 19 godina.

Svako treće dete u našoj zemlji je gojazno, ukazuju zvanični podaci. S tim se nikako ne sme igrati ako se zna da prekomerna težina može dovesti do brojnih ozbiljnih oboljenja. Međutim, ako i dalje budemo zatvarali oči i ne budemo ništa preduzimali po tom pitanju, prema rečima stručnjaka, preti nam prava epidemija gojaznosti.

Čak 56 odsto stanovnika Srbije ima problem s viškom kilograma i taj broj iz godine u godinu raste.

Međutim, najveći porast beleži se među decom do 19 godina.

Koliko je gojaznost rasprostranjena u Srbiji, pedijatar Saša Milićević u razgovoru za Alo ukazuje na podatak da se salo javlja čak i kod beba od samo nekoliko meseci.

"Čak i bebe imaju višak masti i kilograma, naročito onda kad prestanu da sisaju. Kod nas važi izreka da što je dete deblje, to je zdravije, a tu je zapravo kobna greška. Važno je šta jedu, a ne količinski koliko. Najbolje bi bilo da mališani imaju tri obroka i dve užine", kaže pedijatar Milićević.

Gojaznost se lako otkriva, a teško leči, objašnjava sagovornik lista.

"U redukovanju telesne mase dece mora biti uključena čitava porodica, pošto deca navike u ishrani uče od roditelja. Sistematski pregledi treba da budu česti, kako bi se odmah reagovalo ako se primeti da dete ima prekomernu težinu u kojoj često leži opasnost pojave mnogih bolesti", navodi dr Milićević.

Nutricionista Branka Mirković za Alo kaže da bi roditelji odmah trebalo da zatraže stručnu pomoć kada indeksi telesne mase pređu normalne parametre.

izvor: Alo, mondo.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net