Bulevarom od Salajke do Veternika: U narednih godinu dana novo spajanje NN s Veternikom


Ukoliko javna nabavka uspe, izvođač će imati najviše 300 dana

Spajanje Novog naselja i Veternika moglo bi biti završeno u narednu godinu dana, budući da Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije na tenderu traži firmu koja će izgraditi produžetak Bulevara Jovana Dučića.

Projektovanje saobraćajnica i prateće infrastrukture s javnim osvetljenjem koštalo je 2,85 miliona dinara, a po nekim procenama, izgradnja bi mogla stajati oko 238 miliona.

Ukoliko javna nabavka uspe, odabrani izvođač imaće najviše 300 kalendarskih dana da ispuni sve ugovorene obaveze. Rok za podnošenje ponuda je 18. jul, a odluka o dodeli ugovora ili o obustavi postupka biće doneta u roku od 25 dana od otvaranja ponuda.

Produžavanjem Bulevara Jovana Dučića za oko 330 metara ka Ulici Dragoslava Srejovića, Novi Sad će se, osim preko Ulice Mileve Marić i Futoškog puta, na još jednom mestu povezati s Veternikom.

Na kraju izgrađenog dela Bulevara Jovana Dučića sada je okretnica za autobuse, a na mestu planirane saobraćajnice trenutno je neuređena zelena površina.

Buduća saobraćajnica imaće po dve kolovozne trake u oba smera i razdelno ostrvo širine 1,5 metar.

Na obe strane puta predviđeni su parkinzi, trotoari i biciklističke staze. Raskrsnica Bulevara Jovana Dučića i ulica Dragoslava Srejovića i Veterničke rampe projektovana je kao kružna, a ukupna dužina saobraćajnice s pristupnim krakovima je oko 450 metara. Kružni tok će imati dve trake, a planirano je da se koristi i kao okretnica za autobuse.

Predviđeno je da južni kraj Somborske rampe, dužine oko 60 metara, ima dva kolovoza s po dve trake i razdelnim ostrvom, istih dimenzija kao na Bulevaru Jovana Dučića. Nakon te deonice, projektovano je sužavanje kolovoza na dve trake.

Zamišljeno je da krak Ulice Dragoslava Srejovića bude dvotračna saobraćajnica, promenljive širine, da bi se uklopio na postojeće stanje.

Ukupna dužina projektovane vodovodne mreže je 291,80 metar, a 280 metara je fekalna kanalizacija.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija, arhiva