Almaški kraj na sednici Republičke vlade proglašen za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu


Almaški kraj je treća kulturno-istorijska celina u Novom Sadu

Almaški kraj proglašen je na sednici Republičke vlade za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu, nepunih godinu dana od podnošenja predloga.

Direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić kaže za 021.rs da je ova odluka od posebnog značaja za sve Novosađane, Pokrajinu, Srbiju, ali i turiste.

"Almaški kraj je treća kulturno-istorijska celina u Novom Sadu. Kao što je Petrovaradinska tvrđava sa Podgrađem prostorno kulturno-istorijska celina, kao što nam je istorijsko jezgro grada kulturno-istorijska celina, to je postao i Almaški kraj. Time je Novi Sad pokazao da čuva sopstveni kulturno-istorijski identitet. To je pitanje odnosa prema našim precima koji su taj kraj izgradili i stvorili ga tako da bude jedna ambijentalna celina za porodično stanovanje. Očuvanjem te ambijentalne celine, te arhitekture, mi afirmišemo i turizam i kulturno-istorijski identitet i stare zanate koji će održavati te kuće u autentičnom izgledu, tako da je to brendiranje Novog Sada, kao grada koji čuva svoju prošlost za bolju budućnost", navodi Jokić.

Ovo bi, objašnjava, moglo predstavljati i temelj za buduću obnovu Almaškog kraja, koja je ranije tekla otežano.

"Mi smo već prošle godine bili u plan i program stavili obnovu određenih fasada u Almaškom kraju i nismo dobili saglasnost Ministarstva kulture, jer Almaški kraj tada nije bio kulturno dobro. Pošto je sad postao kulturno dobro, možemo bez problema da obnavljamo fasade i krovove u ovom delu grada", kaže Jokić, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...