100 tamburaša prošetalo ulicama Novog Sada


U petak program počinje od 20.30 časova

U Novom Sadu počeo je dvanaesti svetski festival etno muzike - "Tamburica fest” na kome će ove godine nastupiti devet orkestara iz osam zemalja u takmičarskom delu, odnosno revijalnom, koji će obeležiti koncerti Orkestra 100 violina, muzičke atrakcije iz Mađarske i ansambl narodne muzike Republike Komi iz Ruske Federacije.

Ovogodišnji festival počeo je defileom tamburaških bandi i nastupom folklornih ansambala kulturno- umetničkih društava u dunavskom parku.

Zvaničan i revijalni deo festivala danas i u subotu biće održan na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ove godine pored takmičenja malih i velikih tamburaških orkestara, po prvi naći će se izbor za najbolju novu pesmu Tamburica festa.

Dvanesti “ Tamburica fest” u subotu će se zatvoriti nastupom Lepe Brene i velikog tamburaškog orkestra.

U petak program počinje od 20.30 časova, Internacionalnom revijom mladih tamburaša, potom Takmičenje malih tamburaških sastava, nakon kojeg će posetioce festivala pozdraviti predstavnici Ambasade Mađarske.

U revijalnom delu Tamburica festa nastupiće Ruski ansambl narodne muzike „Zlatni potok“, a biće održan i koncert Orkestra solista 100 violina iz Budimpešte „Budapest džipsi simfoni orkestra“.

U subotu, od 21 čas, počinje izbor za najbolju novu pesmu „Tamburica festa“, a od 22.10 časova takmičenje velikih tamburaških orkestara. Posle dodele nagrada, od 23.20 časova, počinje celovečernji koncert Lepe Brene s tamburašima i sa njenim orkestrom.

Ove godine zemlja prijatelj festivala je Mađarska, a već je dogovorena i kulturna razmena sa tom zemljom, pa će tako Tamburica fest, najverovatnije već u septembru imati veliki koncert tamburaša u kulturnoj instituciji u Budimpešti.

Posebno zanimljiv na ovogodišnjem festivalu biće nastup regionalnog tamburaškog orkestra satkanog od 105 dečaka i devojčica koji deluju pod okriljem Svetske tamburaške asocijacije.

Organizatori posebno naglašavaju da publika ovogodišnjeg Tamburica festa ne mora da brine o „najezdi komaraca na Petrovaradinskoj tvrđavi, jer su prethodna dva dana preduzete zaštitne mere i tretmani protiv komaraca“.

izvor: Tanjug, agencije, foto: facebook.com/tamburicafest.ns

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...