Žeželjev most dobija kružni tok u Petrovaradinu


Sa petrovaradinske su preostali radovi na izgradnji dela
saobraćajnice ispod Žeželjevog mosta

Poznato je koliko je izgradnja Žeželjevog mosta važna za Novi Sad.

Taj most je od infrastukturnog značaja, jer se nalazi na železničkom koridoru 10 i deo je buduće brze pruge Beograd-Budimpešta, a važan je i kao znak oporavka Novog Sada od NATO bombardovanja.

Iako most uveliko funkcioniše, njegov prilaz još nije dobio konačan izgled - u planu je izgradnja kružnog toka sa Petrovaradinske strane.

Za razliku od novosadske strane, gde su radovi završeni, sa petrovaradinske su preostali radovi na izgradnji dela saobraćajnice ispod Žeželjevog mosta, kao i kružne raskrsnice, koja, kako kažu u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, ne može biti završena dok se ne završi demontaža čelične konstrukcije mosta MD88.

Trenutno se rasklapa peti segment koji je najvećeg raspona, a očekivano je da do polovine juna kompletna konstrukcija bude uklonjena sa obale, čime će se omogućiti nastavak izgradnje kružne raskrsnice. Ta raskrsnica će svoj pravi saobraćajni značaj i funkciju dobiti, tek nakon izgradnje obilaznice oko Petrovaradina koja će predstavljati tranzitni pravac ka Žeželjevom mostu.

"Ako pogledamo koji su trendovi u poslednjim godinama možemo da kažemo da za sve ove lokacije kao što je novi Petrovaradinski most da imamo takvo okruženje i takav saobraćaj da ne očekujemo na toj lokaciji preterano veliki broj biciklista i pešaka i sa tog aspekta prirodno je i logično da se u takvim uslovima kao jedno od rešenja postavi kružna raskrsnica koja nadam se da će dati sva neka očekivanja“, rekao je Dragan Jovanović, iz Departmana.

Završetak radova na pristupnim saobraćajnicama  Žeželjevom mostu očekuje se do prvog septembra, saopštili su nam u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije. A kako kaže profesor Jovanović, ima još tačaka u gradu na kojima bi valjalo postaviti kružni tok.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO