U Srbiji se najbolje živi u Beogradu i u Novom Sadu - stanovništvo se seli u dva grada


Beograd i Novi Sad odskaču u odnosu na ostatak Srbije

Sudeći prema visini prosečnih plata i penzija, u Srbiji se najbolje živi u Beogradu i u Novom Sadu, piše Kurir.

Za razliku od njih, najsiromašniji zaposleni su žitelji Gadžinog Hana i Svrljiga, kao i novopazaraski i aleksinački penzioneri, koji imaju najniže penzije.

Kako prenosi Kurir, ovi zaključci se lako mogu izvesti na osnovu analiza podataka Republičkog zavoda za statistiku i Fonda PIO o visini prosečnih plata i penzija za februar 2019. godinu.

Oni pokazuju da je februarska plata u Beogradu bila za skoro 30.000 dinara veća od zarada u Gadžinom Hanu.

Slična situacija je i sa penzionerima, jer su penzioneri u Beogradu u proseku u februaru primili 15.000 dinara više od onih u Novom Pazaru.

Koliko Beograd i Novi Sad odskaču u odnosu na ostatak Srbije vidi se i po tome što su u 2018. godini ova dva grada u ukupnom fondu zarada u Srbiji učestvovali sa 50 odsto, iako u njima živi 29 procenata stanovništva.

"U prethodnih 20 godina u Srbiji se dogodio slom industrijskih giganata u gradovima srednje veličine i brzi razvoj sektora u Beogradu i Novom Sadu, i to finansije, trgovina, saobraćaj, upravljačke i sve druge usluge.

U odnosu na ove dve osnovne promene, slom industrije u većim gradovima i brzi razvoj Beograda i Novog Sada, postoji i tiho i potpuno umiranje više od polovina opština u Srbiji, koje karakteriše relativno mali broj stanovnika, ispod 50.000, sa pretežno poljoprivrednom orijentacijom i ugašenom jednom ili dve fabrike, najčešće tekstilne industrije", smatra ekonomija Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.org.

Kako kaže, sirotinjske opštine preovladavaju Srbijom.

izvor: Kurir, b92.net, agencije, foto: NSinfo

Stanovništvo se seli u BG i NS: Tržište nekretnina u ekspanziji - Najskuplja kuća u Novom Sadu 405.000 evra

POPULARNO