U red za pasoš u Novom Sadu od 5 ujutru - termini zauzeti i 30 dana unapred


Turističke agencije: Pazite na rok važenja pasoša

Redovi pred šalterima novosadske policije na Bulevaru oslobođenja ovih dana formiraju se već oko 5.00 časova, jer dolazak u sedam, kad počinje radno vreme ne garantuje građanima da će zakazati željeni termin za pravljenje novog pasoša. A termini onlajn zakazivanjem? Oni su zauzeti mesec unapred.

Toliko puta viđene scene reda koji vijuga od šaltera, preko prostorije i hodnika, te van zgrade još nekoliko desetina metara preživljavamo opet. Zašto?

Odgovor je jednostavan - pored standardne prolećne gužve uzrokovane pripremanjem isprava za letnja putovanja - ove godine red produžava i činjenica da je pre deset godina počelo izdavanje novih biometrijskih pasoša, kojima sada ističe rok važenja, prenosi Blic.

Gužve za predaju zahteva za pasoš su i u novosadskoj stanici policije na Bulevaru kralja Petra I, a nešto manje su na šalterima treće policijske stanice u Ulici Stevana Hladnog kod Satelitske pijace.

Preporuka za sve građane je da ako želite da izbegnete čekanje - zakažite termin za podnošenje zahteva za pasoš preko portala E-uprava, a ne da ujutro dolazite po broj i ko zna koliko čekate u redu.
Ako vam se žuri, problem može biti to što onlajn zakazivanja za maj više nema, a za koji dan neće ih biti ni za jun.


Turističke agencije: Pazite na rok važenja pasoša

Iz turističkih agencija dodaju da se letnji aranžmani uveliko prodaju i da građani imaju u vidu kada im pasoš ističe prilikom rezervacije. U evropske zemlje putnik može da uđe ako pasoš važi još najmanje tri meseca, dok u Turskoj i Egiptu, taj rok ide i do šest meseci. Probijanje roka za samo jedan dan dovoljan je razlog da putnika, bez daljeg objašnjavanja, vrate sa granice ili da odbiju čekiranje ranije kupljene avionske karte.

- Što se tiče gužve prilikom vađenja novih putnih dokumentata svakako je preporuka ne čekati poslednje dane već blagovremeno to učiniti. U gradovima je trenutno velika gužva pri zakazivanju termina, pa predlažemo da se građani upute u manja obližna mesta. Novosađani mogu da predaju zahtev za pasoš u bilo kojoj policijskoj stanici u Južno-bačkom okrugu - kažu nam iz jedne poznate novosadske agencije.

izvor: Blic, agencije, foto: freestocks.org from Pexels

POPULARNO