Traže manji porez za veći minimalac


Minimalna zarada - da bude jednaka minimalnoj potrošačkoj korpi

Jedan od najvažnijih zadataka Socijalno-ekonomskog saveta je određivanje minimalne zarade koja se u septembru određuje za narednu godinu, a u pregovorima učestvuju predstavnici poslodavaca, sindikati i Vlada Srbije.

Ove godine pak izgleda da se već zna koliki će minimalac biti u 2020. godini s obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već najavio da će iznositi 30.000 dinara, što je oko 11 odsto više od ovogodišnjih 27.000 dinara. Sada verovatno ostaje sindikalcima i poslodavcima da se slože, mada i jedni i drugi imaju svoje zahteve, piše Danas.
Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije ističe da je Socijalno-ekonomski savet, koji čine poslodavci, sindikati i Vlada, po zakonu treba da donesu odluku o minimalnoj zaradi i da treba pustiti tu instituciju da uradi svoje posao.
"Stav sindikata je da minimalna zarada treba da obezbedi egzistencijalne potrebe jedne porodice. Minimalna zarada bi trebalo da bude jednaka minimalnoj potrošačkoj korpi. Sada minimalna zarada iznosi 27.000 dinara, a minimalna potrošačka korpa iz januara ove godine blizu 37.000 dinara. To znači da treba dodati još trećinu minimalne zarade da bi se pokrila minimalna korpa. Ovim tempom i povećavanjem minimalca za desetak odsto ne znam kada ćemo to dostići", kaže Vuković dodajući da je cilj sindikata da u narednih godinu ili dve minimalna zarada dostigne minimalnu potrošačku korpu, prenosi Danas.

izvor: Danas, agencije, foto: Alexander Mils, Pexels