Smrzavanje širom Srbije - radijatori ostali hladni


Građani Novog Sada će za grejanje morati da sačekaju Sunce

Početak maja obeležilo je neobično hladno vreme, ali su radijatori širom Srbije ostali hladni.

Prolećna jesen - kiša, hladnoća i generalno tmurni dani - naterala je građane širom Srbije da se vrate toploj odeći, koja tek što je otišla na zasluženu pauzu.

Temperatura je padala i ispod deset stepeni, pa su jakne bile neophodne - i to ne samo napolju, već i u kućama, jer su radijatori sve vreme bili hladni.

Građani su se danima žalili, ističući da grejanje plaćaju čitave godine, a da se i pored toga smrzavaju ako naglo zahladni van sezone grejanja.

Grejna sezona traje do 15. aprila, što se može produžiti do 3. maja, ako je temperatura ispod 12 stepeni.

Posle toga, radijatori ostaju hladni, bez obzira na vreme, jer elektrane ne mogu da pokrenu sistem bez odluke gradskih vlasti.

Upravo se to dogodilo u Beogradu - zasedao je Štab za vanredne situacije, kako bi bila usvojena preporuka o preduzimanju mera zaštite od niskih temperatura.

V.d. direktora „Beogradskih elektrana" Rade Basta izjavio je potom da počinju sa tehničkim toplim probama sistema, pa će radijatori narednih dana biti topliji, piše N1.

Problema sa grejanjem je bilo i u drugim gradovima u Srbiji.

RTS prenosi da su toplane u međuvremenu pokrenute u Kraljevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Temerinu, Kragujevcu i Čačku, dok N1 tom spisku dodaje i Pirot.

Međutim, građani Niša i Novog Sada će za grejanje morati da sačekaju Sunce, jer je u tim gradovima počeo remont postrojenja.

izvor: BBC, 021.rs, RTS, N1, agencije, foto: Pexels

U Novom Sadu trenutno nemoguće uključiti grejanje - toplana počela remont sistema

POPULARNO