Počinje obnova kuće Mileve Marić i Alberta Ajnštajna


Obnova spoljašnjosti kuće koja jednog dana treba da bude
pretvorena u muzej

Fasada i krov prizemne kuće u Kisačkoj 20 u kojoj su jedno vreme živeli matematičarka Mileva Marić i fizičar Albert Ajnštajn, biće sređena do jeseni, saznaje 021.rs.

Obnova spoljašnjosti kuće koja jednog dana treba da bude pretvorena u muzej i koju je pre više do 100 godina sagradila porodica Marić, koštaće 9,6 miliona dinara sa PDV-om. Popravke će obaviti firma "NPN gradnja" iz Novog Sada koja je posao dobila na tenderu nakon nekoliko neuspelih javnih nabavki Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kuća u kojoj su boravili Mileva i Albert sa decom se obnavlja u sklopu trogodišnjeg programa rekonstrukcije fasada kuća u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centra Novog Sada, koje najvećim delom finansira Republika sa 300 miliona dinara u sklopu podrške Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture 2021. godine.

Pored tendera za popravku fasade i krova u Kisačkoj 20 izabrani su i izvođači radova na još sedam kuća u Podgrađu Tvrđave i dva objekta u centru Novog Sada. Ti radovi koštaće skoro 45 miliona dinara sa PDV-om i obaviće ih novosadska "NPN gradnja" ili dve beogradske firme, "Ornament investinžinjering" i "Niković compani", koje su imale zajedničku ponudu.

Radovi na većini objekata trebalo bi da budu gotovi za 90 dana odnosno za oko tri meseca.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo