Pitanje je vremena: Moramo da donesemo zakon o potpunoj zabrani pušenja


Ministarstvo zdravlja priprema izmene zakona

Svetski dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava sa poražavajućom statistikom, puši trećina stanovništva, a od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre više od 15.000 ljudi.

Ministarstvo zdravlja priprema izmene zakona, kojim će se regulisati upotreba duvanskih proizvoda i potpuna zabrana duvanskog dima u zatvorenom prostoru.

Skoro dve trećine dece izloženo je duvanskom dimu u svojim kućama. "Često se pokreće astma kod takve dece, a u odraslom dobu imaju veoma veliki rizik, čak i ako su nepušači, da umru od hronične opstruktivne bolesti pluća", ističe doktorka Ika Pešić iz Klinike za pulmologiju KCS.

Srbija je posle Crne Gore lider u regionu po broju pušača, a pušenje je naročito u porastu među ženama. Izreka "puši kao Turčin" više ne odražava realno stanje, jer je Turska "lepo primenili kontrolu duvana u svojoj zemlji", ističe Pešić. "Zakon poštuju i to je tako. Kod nas po pitanju poštovanja zakona situacija je poprilično posustala. Zakon koji je donet 2010. godine se primenjivao do 2012, 2013. godine kada je došlo do promene vlasti", kaže dr Pešić.

Većina pušača posle izvesnog vremena poželi da ostavi cigarete, ali ne znaju kako ili nisu dovoljno motivisani zbog zavisnosti koju izaziva nikotin. Doktorka Pešić kaže da je s jedne strane bitno da pušenje postane neželjeno ponašanje, a s druge strane, pušačima u odvikavanju mogu pomoći i lekovi. "Jako su efikasni medikamenti protiv pušenja, samo moraju da se koriste do kraja i ljudi ne smeju da posustaju. Mogu jako da pomognu i da im spasu život", ističe ona za N1.

Dodaje da ako želimo u Evropsku uniju, moramo da donesemo zakon o potpunoj zabrani pušenja, što bi podrazumevalo i zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

izvor: N1, RTS, 021.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO