Oskar Marko za Novosti: Kod kuće je najbolje - Svet je postao globalno selo i sve manje je bitno gde je nečija baza


Odbio ponude iz inostranstva, može i ovde dobro da se radi

Mladi naučnik u novosadskom Institutu "Biosens" odbio ponude iz inostranstva jer, kako kaže, može i ovde dobro da se radi.

Misija mladog Instituta "Biosens", osnovanog pre četiri godine u Novom Sadu, jeste da istraživanja njegovih stručnjaka budu primenjena u praksi, odnosno da naučne rezultate do kojih dolaze mogu bez problema da koriste naši poljoprivredni proizvođači. To za Novosti ističe Oskar Marko, mladi inženjer zaposlen u naučnoj ustanovi, od februara ove godine doktor elektrotehnike i računarstva, koji je zajedno sa svojim kolegama našoj zemlji već doneo niz nagrada i priznanja sa različitih svetskih konkursa i takmičenja.

Trenutno je u svom radu najviše angažovan na evropskom projektu "Kibela", iz naučnog programa "Horizont 2020".


Šta je zapravo "Kibela" i u čemu je značaj tog projekta?

- Ovaj projekat, na kojem učestvuje više od 20 institucija iz čitave Evrope, tiče se primene računarstva visokih performansi u poljoprivredi, što se savršeno slaže sa vizijom instituta "Biosens". Naša uloga je da putem satelita, dronova, sondi za uzorkovanje zemljišta i drugih visokih tehnologija, dobijemo bolji uvid u proizvodnju soje i damo optimalne preporuke poljoprivrednicima. Cilj projekta nije samo povećanje prinosa te ratarske kulture nego i povećanje sadržaja proteina radi unapređenja kvaliteta proizvoda i postizanja bolje cene na tržištu. Plan je da, nakon uspešnog razvoja ove tehnologije, rezultate stavimo na raspolaganje domaćim proizvođačima, koji će uz pomoć njih povećati efikasnost svoje proizvodnje.


Čime se još bavite u Institutu i kakvi su vam planovi?

- Mogu, neskromno, da kažem da se u našem institutu bavimo vrhunskom naukom, što je prepoznato u evropskim i svetskim naučnim krugovima. Međutim, ideja "Biosensa" je da naše istraživanje ima jaku praktičnu komponentu i da te naučne rezultate mogu da koriste domaći poljoprivredni proizvođači. Upravo iz tog razloga razvili smo platformu "Antares", koja je besplatna i koristi je više od 11.000 poljoprivrednika. Korisniku je omogućeno da vodi dnevnik polja, prati rast useva preko satelita i vremensku prognozu kao i da koristi module koji se tiču analize zemljišta i druge. Želimo i nastojimo da što više visokih tehnologija stavimo na raspolaganje našem poljoprivredniku i tako mu pomognemo da smanji rizike, proizvede kvalitetniji proizvod i poveća profit.


Mladi naučnik se u slobodno vreme bavi muzikom, svira u bendu "Monohrom". 

- Muzika mi je strast broj jedan. Pruža mi veliku satisfakciju i izlet iz svakodnevnog života. Sviramo rokenrol, a prva sledeća prilika da nas čujete biće 23. maja u novosadskom "Radio kafeu" - poručuje Oskar Marko.

Pročitajte više>> izvor: novosti.rs

Najbolji na svetu - Novosađani zauzeli prvo mesto ispred timova iz Amerike, Kine, Evrope, Indije

POPULARNO