Od Novog Sada - na motoru 25.000 km: Preko Himalaja, Mongolije, najveće pustinje na svetu...


Putovanje će trajati najmanje 45 dana

Dva novosadska advokata Bojan Bojat i Velimir Bjelanović krenuće u subotu 1. juna u neobičnu bajkersku avanturu dugu najmanje 25.000 kilometara, a u toj ekspediciji novosadske registarske tablice na svojim motociklima, između ostalih, provozaće preko Himalaja, Mongolije, najveće pustinje na svetu – Gobi, Sibira i Bajkalskog jezera, ali i gradova pobratima Novog Sada koji se nalaze u tom delu sveta.

Velimir ističe da ovako dugačak put zahteva opsežne priprema i podrazumeva komunikaciju sa ljudima koji su putovali delovima rute, i razmenu iskustava... Jer ih čekaju različiti vremenski uslovi, nadmorske visine, ali i političke prilike i treba se za sve dobro spremiti.

Na deonici „puta svile“ proći će Ak Bajtal na Pamiru na nadmorskoj visini od 4.665 metara, što je druga najviša tačka na zemaljskoj kugli koja se može doseći motornim vozilom. Za Velibora je to poseban izazov, jer voli planinarenje, pa će ovim poduhvatom spojiti i motociklizam i penjanje po planini. Putovanje koje će trajati najmanje 45 dana proteći će dobrim delom i vožnjom neasfaltiranim putevima.

– Obično je ljudima želja putovanje ’Pamirskim autoputem’ ili Mongolija ili Sibir, a Velibor je to objedinio u jedan put. Ja sam na to dodao i Kavkaz – kaže za Dnevnik Bojan Bojat.

– Privukle su nas prirodne lepote, jer iskustva ljudi koji su putovali tom rutom kažu da u životu lepše predele nisu videli. Pamir, Gobi, Mongolija... Pravu tišinu osetiš i pravo nebo vidiš tek u Mongoliji, jer nema zagađivača. Vidi se kristalno nebo. A o Sibiru ne treba trošiti reči. Bajkalsko jezero je nešto posebno.

Mađarska, Slovačka, Poljska, Ukrajina, Rusija, Kazahstan, Uzbekistan, Tadžekistan, Kirgistan i Mongolija su zemlje koje će zajedno prokrstariti svojim motociklima, a onda će im se u glavnom gradu Rusije putevi razići, jer se Velimir vraća za Srbiju kako bi kod kuće dočekao prinovu – treće dete u porodici, jer mu je supruga u šestom mesecu trudnoće, dok Bojat nastavlja putovanje kroz Gruziju, Jermeniju, Tursku, Bugarsku, Grčku, Albaniju, Crnu Goru i vraća se u Srbiju, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pexels, ilustracija