NS dobija centar za reproduktivno zdravlje: Mladi danas sve kasnije rađaju


Prosek žena koje rađaju u našem gradu je 31 godina

Kako su najavili iz Doma zdravlja „Novi Sad”, objekat u Almaškoj 4 će biti renoviran i adaptiran da bi prerastao u gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja.

Po rečima pomoćnice direktora te ustanove dr Ljerke Popov, centar ima tendenciju da postane regionalni centar za Vojvodinu jer je stopa nataliteta veoma niska, kako u našem gradu, tako i u pokrajini, pa i u samoj državi. Objekat je, inače, pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, te će se renoviranje raditi prema nameni, a objekat će služiti za sprovođenje pronatalitetne politike.

– Projekat smo dobili od ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, uz podršku Grada, koji je nosilac projekta, zahvaljujući gradonačelniku Milošu Vučeviću, a sve je usklađeno sa Strategijom podsticanja rađanja u Srbiji, koji je donela Vlada Srbije – kazala je dr Ljerka Popov, prenosi Dnevnik.

– Stopa nataliteta predstavlja broj živorođene dece na 1.000 stanovnika i u Novom Sadu iznosi negde oko 11,6 promila, što se smatra niskom stopom. Povoljnom se računa kada stopa pređe 13 promila. Stopa prirodnog priraštaja u gradu je 1,1 odsto i predstavlja odnos između živorođenih i umrlih i može se zaključiti da je i on nizak. Stoga se mora početi nešto raditi na podsticanju mladih da rađaju da bi popravili tu trenutnu situaciju.

Po njenim rečima, pronatalitetni centar bi trebalo da obuhvati rad s mladima, od adolescentnog perioda, odnosno od ulaska u zonu seksualnosti, pa do završetka tog reproduktivnog perioda. Mladi će imati edukaciju o tme kako da sačuvaju svoje reproduktivno zdravlje, učiti kada je optimalno vreme za rađanje i slično.

– Prosek žena koje rađaju u našem gradu je 31 godina, u nekim sredinama u evropskim zemljama je još gori – kaže sagovornica Dnevnika.

– Svesni smo činjenice da mladi danas sve kasnije rađaju jer prvo moraju da se iškoluju, zatim traže stalan posao, pravog partnera pa tek onda razmišljaju o tome da postanu roditelji.

Osim edukacije mladih, rad u centru će obuhvatiti i savetovalište za mlade, u čiji rad će biti uključen i jedan ginekolog. Takođe će tu biti Škola za trudnice, koja inače radi pri Domu zdravlja „Novi Sad” gotovo 50 godina, zatim škola roditeljstva, škola dojenja, u čiji rad će biti uključene patronažne sestre.

– Mislili smo da pokrenemo i školu za bake i deke jer, svesni činjenice da je stopa prirodog priraštaja tako niska, moramo osavremeniti bake i deke da učestvuju u podizanju svojih unuka i na taj način daju podršku porodicama i roditeljima – kaže dr Popov. – Jednom rečju, centar za reproduktivno zdravlje će predstavljati podršku mladima, kako ženama u reproduktivnom periodu, tako i porodicama s decom i najstarijim generacijama, stoga možemo reći da će imati sveobuhvatni karakter u lancu reprodukcije i stvaranja boljih uslova za porast nataliteta i prirodnog priraštaja.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Daria Shevtsova, Pexels