Novi Sad - Omladinska prestonica Evrope predstavljen i u Varšavi


U Narodnoj biblioteci u Varšavi organizovan prijem

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad (OPENS) predstavila je u Varšavi mogućnosti za mlade u 2019. godini, kao i globalnu i evropsku dimenziju ove titule.

Kako se navodi u saopštenju, OPENS je u Narodnoj biblioteci u Varšavi organizovao prijem, kojem je prisustvovalo nekoliko desetina stranih ambasadora, predstavnika poljske vlade, međunarodnih omladinskih organizacija, predstavnika Evropskog omladinskog parlamenta, kao i lektora i studenata nekoliko poljskih gradova.

Ambasador Srbije u Varšavi Nikola Zurovac ukazao je tom prilikom na to da Poljska, iako je razvijena zemlja i članica EU, ima problem s odlaskom mladih iz zemlje.

"To je problem u maltene svakoj zemlji, posebno istočnoj Evropi. Zbog toga je rešavanje tog pitanja omladine i to aktiviranjem omladine da učestvuje u društvenim aktivnostima jedna od ključnih stvari koje su nam potrebne. Zbog toga mi se čini da to što je Novi Sad proglašen Omladinskom prestonicom Evrope veoma bitno jer to daje i jedan nov podsticaj svim mladima i omladinskim organizacijama u Novom Sadu, ali i Srbiji," rekao je Zurovac.

Ideja predstavljanja ambasadama i diplomatskom koru evropskih gradova jeste da se stvori prostor za umrežavanje i partnerstvo sa organizacijama i institucijama u Varšavi, kao i da se šira zajednica informiše o omladinskim aktivnostima u Novom Sadu u 2019. godini, dodaje se u saopštenju.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Skitterphoto, Pexels