Nekad nezamislivo: Srbiji nedostaju zidari, tesari, keramičari, stolari...


Poslodavcima u Srbiji nedostaju dobri zidari, tesari,
keramičari, stolari...

Tome u prilog govori podatak da je od početka ove godine preko Nacionalne službe za zapošljavanje traženo nešto više od 9.000 zanatlija.

Istovremeno se oko 95.000 zanatlija vode kao nezaposleni. Među njima su različite struke, kao što su tapetari, šivači ali i veoma tražena zanimanja poput zidara, tesara, pekara, mesara...

Dok statistika pokazuje da radnika ima, poslodavci tvrde da ih je teško naći.

U Građevinskoj komori Srbije navode da nedostaju svi profili u građevinarstvu, i ističu da je prosečna starost građevinara 55 godina i da upravo zbog toga što ih je teško naći, radnicima "skaču" i dnevnice.

"Godinama smo upozoravali da ćemo doći u situaciju da nema ko da održava infrastrukturu, puteve, termoelektarne, mostove...", kaže potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić i navodi da nedostatak zanatlija utiče čak i na poskupljenje stanova u zemlji.

Zbog nedostatka radnika, majstorske dnevnice idu i do 100 evra, dok manje kvalifikovani i nekvalifikovani dobijaju od 35 do 40 evra.

Visina dnevnice zavisi od regiona u kojem majstori u Srbiji rade, pa, na primer, majstor gipsar u Subotici nema ista primanja na dnevnom nivou kao onaj u Beogradu ili Pirotu. Dnevnica od 50 do 60 evra za majstora u glavnom gradu koji radi na velikom projektu (a deo, zapravo, često daje svom pomoćnom radniku) nije i ona koju prima majstor armirač ili tesar u manjim sredinama.

"U ovom momentu, dobri keramičari, instalateri mašinske struke, kvalifikovanija radna snaga ima i do 100 evra dnevnicu", kaže Rodić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Pexels