Kvalifikovani radnici odlaze tamo gde mogu više da zarade - rastu dnevnice i u Srbiji


Razvijene ekonomije deficit radne snage nastoje da nadoknade
većim platama od onih koje kvalifikovani kadrovi, a mahom je reč o zanatlijama, imaju u matičnim državama.

No, pokazalo se da sada ni to što su nudile nije dovoljno da sačuvaju kvalifikovane radnika koji im trebaju, pa su prethodnih meseci Bugarska, Hrvatska, Rumunija, Poljska, Mađarska, Slovenija i neke druge države povećale dnevnice i to između 20 i 40 odsto od one koja je bila prošle godine, piše Dnevnik.

Kako su plate u Srbiji u odnosu na druge evropske države u velikom zaostatku naši kvalifikovani radnici odlaze tamo gde mogu više da zarade iako i ovde lako mogu da nađu posao. Otuda se sve češće čuje da u narednom periodu u Srbiji neće imati ko da vozi autobuse i kamione, da zida i gradi već naručene građevinske radove ili da lepi pločice u kupatilu.

Sindikati u Srbiji tvrde da je pravi „lek“ za ovu boljku znatno povećanje plata, a poslodavci odgovaraju da to sada ne mogu da ispune.

Tako Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kategorično tvrdi da veće plate mogu biti tek kada privreda i država počnu da ostvaruju pet do šest odsto rasta BDP-a . Ipak i on priznaje da i sada za određena zanimanja koja su deficitarna poslodavaci daju veće plate jer su na to primorani kako bi nastavili da rade.

"Sada imamo situaciju da pojedine struke dobijaju veće plate, a oni koji su u administraciji i nisu "tražen" ostaće na niskim platama. Biće velika diferencijacija na pojedinim radnim mestima u okviru iste firme", rekao je Atanacković.

Saradnik bečkog Instituta za ekonomske nauke ekonomista Vladimir Gligorov nije optimista ni kada je reč o većem povećanju plata u Srbiji niti o mogućnosti zaustavljanja odliva radnika iz naše države.

Po njemu Srbija još uvek ima visoku stopu nezaposlenosti i relativno nisku stopu zaposlenosti, a pored toga posebno se teško zapošljavaju mladi i oni koji su ostali bez posla.

Plata je posebno važna za kvalifikovane, mada i među njima ima struka za koje nema trađnje kod kuće, jer je srpska privreda nerazvijena i zaostala smatra Gligorov.

"Zato nema prostora na tržištu rada za značajan rast plata, a kojim bi se mogli zadržati radnici u Srbiji. U Mađarskoj ili Rumuniji stanje na tržištu rada je bolje, a i više je investicija, tako da plate rastu naprosto zbog ponude i tražnje".

Da ponuda i tržnja zaista mogu dovesti do većih plata odnosno dnevnica i u Srbiji ovog proleća potvrđuju građevinci i poljoprivrednici. Naime, građevinska i poljoprivredna sezona je počela, a poslodavci muku muče da pronađu radnike, pa su morali dnevnice za najtraženije radnike da znatno povećaju u odnosu na prošlogodišnju sezonu. Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić ističe da nedostaju svi građevinski profili i dodaje da su cene majstora u Srbiji drastično skočile, piše Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pexels

POPULARNO